11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaLenyomatok Istenről - Dalí-tárlat nyílt Pécsen

Lenyomatok Istenről – Dalí-tárlat nyílt Pécsen

Salvador Dalí grafikáiból nyílt kiállítás csütörtökön Pécsen a Vasváry-házban. A szürrealista zsenit és műveit Őri László alpolgármester méltatta a megnyitón.

A városvezető szerint a pécsiek jól ismerik Pécs egyik legjellemzőbb sajátosságát, azt a szellemi-művészeti nyitottságot, ami a tudomány és a művészet legújabb eredményeinek, alkotásainak a befogadását jelenti. Ez a szellemi érzékenység sok mű megszületését segítette elő, sok kiváló művész életműve kötődik Pécshez – például Victor Vasarely vagy a Bauhaus képviselőinek munkássága.

dali, hl1
Őri László nyitotta meg a tárlatot

– Pécs nemcsak eszméket, szellemi irányzatokat fogadott be, hanem alkotó művészeket is. Az 1920-as években menedéket adott (a Tanácsköztársaság leverését követő megtorlás elől menekülő) képzőművészeknek, újságíróknak. A város ezen értelmiségi rétege szoros kapcsolatot tartott a Bécsbe és Párizsba emigrált írókkal, festőkkel. Így az avantgárd különböző irányzataival – köztük a szürrealizmussal – korán megismerkedhettek a művészetkedvelő pécsiek. Ez a közvetett, eszmei találkozás Pécs és a nemzetközi szürrealizmus, Pécs és Salvador Dali között a mai kiállítással közvetlenné és valóságossá válhatott: Salvador Dali Pécsre érkezett, itt van köztünk a grafikáiban elevenebben, mintha filmről, hangszalagról szólna hozzánk. Rajzai szólítanak meg most bennünket.

dali, hl2

Bár sokak számára a spanyol művészről kackiás bajusza vagy éppen kihívó viselkedése jut eszébe, Dalí az emberi lélek sorsát és célját kereste, csakúgy, mint Dante az Isteni színjáték megírásával. Az itáliai reneszánsz legnagyobb képviselője és a XX. század egyik legmeghatározóbb zsenije közös találkozási pontot talált.

– Dante az emberi lélek halhatatlanságának állomásaira kalauzol bennünket, Dalí ezeket az állomásokat ábrázolja. Mindketten keresik a lélek halhatatlanságának titkait, és eközben a művészet halhatatlanságát teremtik meg.

dali, hl3
Sokan voltak kíváncsiak a zseni alkotásaira

Az „üdvözöllek az agyamban” elnevezésű tárlaton Dante Isteni színjáték című műve által ihletett 100 grafikában gyönyörködhetünk, valamint megcsodálhatjuk Dalí kevéssé ismert kártyafestészeti munkáit is. A tárlat keddtől szombatig látogatható 10-16 óra között 2016. október 29-ig. A belépőjegy felnőtteknek 1150, a kedvezményekre jogosultaknak 650 forintba kerül.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő