Leonardót és Michelangelót ünnepli Róma

Leonardót és Michelangelót ünnepli Róma: az itáliai reneszánszt képviselő művészek alkotásait egy időben két kiállítás mutatja be ritkán látott rajzokkal.

hirdetés

Mintha a két zseni műhelyében járnánk – mutatta be a Capitoliumi Múzeumokban február 12-ig látható kiállítást a római sajtó. Leonardo da Vinci és Michelangelo Buonarrotti hatvanhat rajza fedi fel a reneszánsz mestereinek titkait. Az anyag a Leonardo-kódexeket őrző milánói Ambrosiana könyvtárból és a Casa Buonarroti firenzei múzeumból érkezett, mely Michelangelo több mint kétezer rajzát birtokolja.

A Capitoliumi Múzeumban közelről olvashatók Leonardo kéziratos geometriai számításai, melyeket egyszercsak egy macskáról készített rajz szakít félbe. Máskor a számok között az olvasható: “most abbahagyom, mennem kell, mert kihűl a leves”. A mechanikus szárnyak rajzai között pillantható meg Leonardo rejtjeles írása: titkos feljegyzéseit – például az állatokon végzett kísérleteiről – tükörírással vetette papírra. Michelangelo anatómiai vázlatai hasonlóképpen vonzzák a római közönséget.

A Sixtusi-kápolna művésze a főszereplője a Sciarra-palotában szintén február 12-ig látogatható, a Reneszánsz Rómában című kiállításnak. Több mint száznyolcvan alkotás, szobor, festmény, rajz, metszet, érme és bútor kíséri végig Michelangelo, Raffaello és művésztársaik római korszakát.

“A 16. századi Róma egész Európában példakép volt: Michelangelo a Sixtusi-kápolna freskóin dolgozott, Raffaello a ma róla elnevezett stanzákat (a pápai lakosztály négy egymásbanyíló szobája) festette, Bramante a Szent Péter-bazilikát tervezte. Ők tették a művészet világfővárosává az akkor húszezres nagyfalut, Rómát” – mondta a kiállítást gondozó Emmanuele Emanuele.