13 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaLesz-e kilencosztályos általános iskola?

Lesz-e kilencosztályos általános iskola?

Egyelőre még korántsem biztos, hogy két év múlva bevezetik az iskolákban az úgynevezett kilencedik osztályt. Március elején még úgy tűnt, hogy 2019 szeptemberében már sor kerülhet erre, de utóbb úgy tűnik, hogy a kormány még továbbgondolja az oktatási rendszer átformálását.

Az előzetes elképzelések szerint az első nyolc év három első esztendeje az óvodában telne, egy év alaposztályból – gyakorlatilag ez lenne a „kilencedik osztály” –, végül négy év alsó tagozatból állna. A bevezetendő új évfolyam tehát az óvoda és az általános iskola kezdete közötti rést töltené ki.

Az oktatási államtitkárság szerint a nulladik évet egyetlen gyermek sem kerülhetné el, mert nem lenne jó, ha az alaposztályt „átlépnék” az átlagnál jobban teljesítő gyerekek. Egy adott osztálynak együtt kellene maradnia, az esetlegesen meglévő képességbeli különbségek csökkentését a tanítóknak kellene megoldaniuk. Ráadásul azért lenne szükség a bevezetésére, mert így az óvodától az egyetemig tartó oktatási ciklusok szervesen egymásra épülnének, ezáltal sokkal hatékonyabb lenne a rendszer.

iskola, tanulás, korrepetálás, gyerek
Sokak szerint jót tenne a kicsiknek

A nulladik évfolyamon még nem kezdenének el írni és olvasni a tanulók, pusztán azok elsajátítására készítenék fel a gyerekeket. Az óvónők helyett már az a tanító foglalkozna velük, aki a következő évben már ténylegesen oktatná a betű- és számvetés fortélyait.

Mindezek összességében azt jelentenék, hogy elvileg mindenki 19 éves korában érettségizne vagy fejezné be a középiskolát.

A kilenc évfolyamos általános iskola bevezetéséről azonban a március elején felreppent hírekkel ellentétben még nem született végleges döntés. A részletekről adott információk megjelentetése után elhangzott, hogy bár a kormány első olvasatban tárgyalt ugyan az elképzelésről, de a kabinetben nincs egyetértés a reform bevezetéséről, ráadásul társadalmi és szakmai egyeztetés is szükséges a rendszer átalakításáról.

[su_box title=”Megújul a NAT is” style=”noise” box_color=”#ff98b8″ title_color=”#ffffff”]A tervek szerint 2019-ben vezetnék be az új Nemzeti alaptantervet is. Palkovics László szerint az alaptantervvel kapcsolatos egyeztetéseket április közepére szeretnék lezárni, a tényleges alaptanterv megírása szeptemberig tart. Azt követően társadalmi egyeztetésre kerül sor, majd az év végéig a kormány elé kerül a tervezet.[/su_box]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő