4 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaLevéltárak hálózatában

Levéltárak hálózatában

Magyarország első alkalommal vett részt az európai egyházi levéltárosok találkozóján. A Róma közelében megrendezett konferencián való részvétellel hazánk bekerült az egyházi levéltárosok közösségének hálózatába – mondta a tanácskozás magyar előadója, Tóth Tamás történész, a római Pápai Magyar Intézet rektora szerdán az MTI-nek.

A Kultúra Pápai Tanácsa által másodszor megrendezett, szerdán zárult háromnapos találkozón Magyarországgal és a Vatikánnal együtt összesen 18 ország képviseltette magát. A Róma melletti Ciampinóban megtartott konferenciát Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsa elnöke nyitotta meg.

Mint Tóth Tamás hangsúlyozta, kiderült, hogy felekezettől függetlenül a magyar egyházi levéltáraknak „nem kell szégyenkezniük”, a Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesületére (MELTE) példáként tekintenek Európában.

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója az első volt, aki állami levéltár vezetőjeként részt vehetett a konferencián. Az MTI-nek kiemelte, hogy Franciaországgal, Romániával vagy Portugáliával szemben hazánkban az egyházaknak a mai napig saját levéltáraik vannak, melyeknek elismerik közfeladatvégző szerepét.

Mikó Zsuzsanna célként nevezte meg a Kultúra Pápai Tanácsával való együttműködést többek között azért, hogy a magyar levéltárosok a Vatikáni Titkos Levéltár külügyi anyagának hazánkra vonatkozó részét kutathassák.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő