Lorca-mű színészlegendákkal

Federico García Lorca utolsó színpadi műve neves színészek előadásában elevenedik meg a Pécsett! Többek között Csákányi Eszter, Malek Andrea és Hámori Ildikó is színpadra lép a Lorca művéből írt zenés táncdrámában. A szcenírozott koncert és a színház különleges elegyét láthatja a közönség október 2-án 19 órakor a Kodály Központban.

Az öt éve működő Zsolnay Színház programsorozat elképesztő népszerűsége miatt az E78 helyett egyre gyakrabban a Kodály Központba hozza el azokat az előadásokat, amiket egyébként nem láthatna a pécsi közönség. Ilyen Lorca Bernarda Alba című műve is, Böhm György rendezésében. Ez Lorca utolsó színpadi darabja, amit kivégzése előtt két hónappal, 1936-ban fejezett be.

Az alcíme szerint „dráma spanyol falusi nőkről” Bernarda Alba házában játszódik. A hatvanéves asszony férje halálakor kijelenti: a gyász ideje alatt lányai semmit sem tehetnek az ő beleegyezése nélkül. Az öt lány, a velük élő szolgáló és Bernarda anyja zárt világban vegetál, amelyben az elfojtások uralkodnak, mégis minden cselekedetet és gondolatot a férfiak, illetve az ő hiányuk határoz meg.

Michael John LaChiusa amerikai zeneszerző a zenés színpad szerzőinek új, progresszív generációjához tartozik, művei nem a populáris musicalirányzatot követik, zeneileg összetettebbek, sokféle hatást mutatnak a világzenétől a jazzen át a klasszikus zenéig. A Lorca művéből írt zenés darab a táncdráma, a szcenírozott koncert és a színház elegye. A spanyol zene, elsősorban a flamenco elemeit használó művet 2011-ben a Müpa nagy sikerrel mutatta be.

A pécsi előadáson több Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő is színpadra lép, így Csákányi Eszter és Hámori Ildikó, de a szereplők között találjuk Náray Erikát, Auksz Évát és Uhrik Dórát is. A darab koreográfusa Vincze Balázs.

Jegyek: http://www.kodalykozpont.hu/kodalykozpont_program/Zsolnay_Szinhaz__LaChiusa-Lorca_Bernarda_Alba/2017-10-02/19:00

(x)

Hirdetés