Ma kezdődik a Közgazdász-vándorgyűlés

Versenyképesség és adósságcsökkentés címmel rendezi a Magyar Közgazdasági Társaság a ma kezdődő 49. Közgazdász-vándorgyűlését Pécsen.

hirdetés

A magyar közgazdász-társadalom legnagyobb éves rendezvényének helyszínéül választott Kodály Központba félezer közgazdászt, gazdasági szakembert várnak, akik három nap alatt két plenáris és tíz szekcióülésén mintegy hetven előadást hallgathatnak meg.

A közgazdászok számára vitára érdemes szakmai kérdések sorát veti fel az államadósság csökkentése és a nagy állami rendszerek küszöbön álló átalakítása, a foglalkoztatás bővítése, a versenyképesség és a gazdasági növekedés elősegítése, s a mindezt megalapozni kívánó sarkalatos törvények megalkotása is.

Emellett szó lesz olyan, az európai döntéshozóknak “a legtöbb fejtörést okozó” témákról, mint az eurózóna egészének jövője, a tagállamok növekvő eladósodása, a közös gazdasági kormányzás bevezetése, továbbá a 2014-2020 közötti költségvetési sarokszámok meghatározása.

Az idei vándorgyűlés érdekessége, hogy a reálgazdaság felé fordulva most először foglalkozik egy-egy szekció a gyógyszer-, valamint a járműiparral.

A konferencia plenáris és a szekcióüléseire felkért előadók között van Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Szász Károly PSZÁF-elnök, Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke és Oszkó Péter volt pénzügyminiszter mellett a hivatalban lévő kormány több államtitkára, helyettes államtitkára is.

A meghívottak között vannak volt miniszterek, így Balázs Péter, Baráth Etele, Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Fazakas Szabolcs, és neves gazdaságkutatók, mint Mellár Tamás, Palócz Éva, Róna Péter és mások mellett Vértes András.