11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaMa ünnepeljük a magyar dráma napját

Ma ünnepeljük a magyar dráma napját

Ma van a magyar dráma napja, ebből az alkalomból több színházban különleges programmal várják a közönséget, de kiállítás, szoboravatás és díjkiosztó is szerepel az ünnepi programban.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21.-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, s új művek születését ösztönözzék.

Az ünnep alkalmából Major Tamás arcai címmel kiállítás nyílik a XX. századi magyar színházművészet jeles alakjáról a Bajor Gizi Színészmúzeumban, az I. kerületi Horváth-kertben pedig felavatják Ligeti Miklós 1945-ben elpusztult Déryné-szobrának rekonstruált másolatát.

Több színház különleges programokkal várja a közönséget: az egri Gárdonyi Géza Színházat például az igazgató vezetésével járhatják be az érdeklődők, a Miskolci Nemzeti Színházba ellátogatók két készülő produkció nyílt próbájába tekinthetnek bele, a veszprémi Petőfi Színházban pedig operabarátok köre alakul.

Este az Új Színházban tartják az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett hagyományos díjátadót. Az író húga által alapított Szép Ernő-jutalomban idén hárman részesülnek: Bartis Attila a Vígszínházban bemutatott Romlás című drámájáért, Garaczi László eddigi drámaírói munkásságáért, Tolnai Ottó pedig az életművéért. A dramaturgok díját az évad legjobb magyar drámájáért Nádas Péter veheti át Szirénének című művéért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő