12 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapKultZónaMagyar és külföldi táncosok lépnek fel Pécsen

Magyar és külföldi táncosok lépnek fel Pécsen

Az idén tíz éves Déli Kapu Folklórszövetség régiós szakmai szervezetként augusztus 17-19-ig hatodik alkalommal szervezi meg nemzetközi programját, a Déli Kapu Nemzetközi Folklórfesztivált Pécsett. A három nap alatt zajló programsorozatra a külföldi vendég együttesek mellett a régió folkműhelyei is szívvel-lélekkel készülnek.

A fesztiválközpont Pécs belvárosa: kora estétől a Széchenyi térről indulnak a színpadi programokat felvezető zenés-táncos felvonulások a Pécsi Nyári Színházba, az esti színpadi gálák helyszínére (19.30).

Augusztus 17-én nemzetközi gálával szlovákiai, szárd és kolozsvári együttes nyitja a programot. Augusztus 18-án, az idén tíz éves Déli Kapu Folklórszövetség jubileumi sorozatának első eseményeként a tagszervezetek ünnepelnek közösen „reformátusos lépő” tematikával. A jubileumi válogatás a magyar nyelvterület református közösségeinek tánchagyományait – a reformáció tánctörténeti lenyomatát fűzi egy csokorba. Augusztus 19-én a záró nemzetközi esten bosnyák, szlovák és erdélyi táncosok és zenészek lépnek színpadra. Pécsi testvérvárosból idén a kolozsvári Szarkaláb táncegyüttes és zenekara érkezik a fesztiválra. Nemzetközi vendég lesz Szarajevóból a Proleter Táncegyüttes, amely 1905-ös alakulása óta folyamatosan működik, így igazi kuriózum a műfajban, emellett Magyarországon először láthatja őket a közönség. A fesztiválon szintén először lépnek fel szlovák táncosok: a VAH Ensemble Puchovból érkezik Pécsre. A szárd Gruppo Folk Lunamatrona pedig a Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztivál közreműködőjeként ad színpadi programot Pécsett is. A gálákat a helyszínen rövid táncház követi.

A programgazda a Déli Kapu Folklórszövetség. Együttműködő partnerei: a Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztivál, illetve a Pécsi Nyári Színház.

A program Pécs városa mellett a hazai pályázati alapok támogatásával, illetve a szövetség tagságának önkéntes munkájával valósul meg. A fesztivál fővédnöke Dr. Hoppál Péter az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára.

További részletek itt és itt olvashatóak.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=9Ow6LcV8M8U” width=”720″ height=”460″]videofelvétel[/su_youtube]

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő