Magyar és külföldi táncosok lépnek fel Pécsen

Az idén tíz éves Déli Kapu Folklórszövetség régiós szakmai szervezetként augusztus 17-19-ig hatodik alkalommal szervezi meg nemzetközi programját, a Déli Kapu Nemzetközi Folklórfesztivált Pécsett. A három nap alatt zajló programsorozatra a külföldi vendég együttesek mellett a régió folkműhelyei is szívvel-lélekkel készülnek.

hirdetés

A fesztiválközpont Pécs belvárosa: kora estétől a Széchenyi térről indulnak a színpadi programokat felvezető zenés-táncos felvonulások a Pécsi Nyári Színházba, az esti színpadi gálák helyszínére (19.30).

Augusztus 17-én nemzetközi gálával szlovákiai, szárd és kolozsvári együttes nyitja a programot. Augusztus 18-án, az idén tíz éves Déli Kapu Folklórszövetség jubileumi sorozatának első eseményeként a tagszervezetek ünnepelnek közösen „reformátusos lépő” tematikával. A jubileumi válogatás a magyar nyelvterület református közösségeinek tánchagyományait – a reformáció tánctörténeti lenyomatát fűzi egy csokorba. Augusztus 19-én a záró nemzetközi esten bosnyák, szlovák és erdélyi táncosok és zenészek lépnek színpadra. Pécsi testvérvárosból idén a kolozsvári Szarkaláb táncegyüttes és zenekara érkezik a fesztiválra. Nemzetközi vendég lesz Szarajevóból a Proleter Táncegyüttes, amely 1905-ös alakulása óta folyamatosan működik, így igazi kuriózum a műfajban, emellett Magyarországon először láthatja őket a közönség. A fesztiválon szintén először lépnek fel szlovák táncosok: a VAH Ensemble Puchovból érkezik Pécsre. A szárd Gruppo Folk Lunamatrona pedig a Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztivál közreműködőjeként ad színpadi programot Pécsett is. A gálákat a helyszínen rövid táncház követi.

A programgazda a Déli Kapu Folklórszövetség. Együttműködő partnerei: a Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztivál, illetve a Pécsi Nyári Színház.

A program Pécs városa mellett a hazai pályázati alapok támogatásával, illetve a szövetség tagságának önkéntes munkájával valósul meg. A fesztivál fővédnöke Dr. Hoppál Péter az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára.

További részletek itt és itt olvashatóak.