5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaMagyar színészek a Les Arcs Európai Filmfesztiválon

Magyar színészek a Les Arcs Európai Filmfesztiválon

Orosz filmnek ítélte a Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat, szlovák alkotásnak pedig a nagydíjat a nemzetközi zsűri péntek este a harmadik alkalommal megrendezett franciaországi Les Arcs Európai Filmfesztiválon.


A Michele Placido olasz színész-rendező által vezetett zsűri üdvözölte az idei versenyprogram magas színvonalát, amelyben „kompromisszumok nélküli, csodálatos szerzői filmeket” láthatott a közönség. A zsűrielnök a díjátadón elmondta, hogy a mezőnyből két alkotás emelkedett ki, s végül az ő személyes döntésén múlt, hogy az elsőfilmes orosz rendezőnő, Angelina Nyikonova viheti haza a fődíjat Portré szürkületben című filmjéért. A dráma sötét képet fest a mai korrupt orosz társadalomról. A film főhősét, egy harminc év körüli pszichológusnőt megerőszakol egy rendőr. A nőt eleinte a bosszúállás gondolata vezérli, de végül úgy dönt, hogy felkínálja magát a rendőrnek.

A 35 éves orosz rendezőnő New Yorkban végezte filmes tanulmányait, és Oroszországba való hazatérése után nagyon nehezen talált finanszírozót filmjéhez, amelynek egyes jeleneit pénz hiányában végül mobiltelefonnal volt kénytelen leforgatni. Alkotása azonban sorra elhódítja az európai filmfesztiválokat, novemberben Cottbusban nyerte el a fődíjat.

A zsűri nagydíját a szlovák Martin Sulík érdemelte ki, amiért – a zsűri indoklása szerint – a Cigány című alkotásában „képes volt a cigányok világát az egzotikus kliséktől mentesen bemutatni”. A magyar-ukrán határ közelében egy szlovák falu szegény és zárt cigánytelepén forgatott film Shakespeare Hamletjének átirata: apja halála után egy 15 éves roma fiú sikertelenül próbál meg az undorral szemlélt nyomorból és bűnözői világból kitörni, s végül megöli uzsorás nagybátyját.

Az amatőr helybéli romákkal forgatott filmben a főbb szerepeket magyar színészek alakítják, a pap szerepében Mokos Attila szlovákiai magyar színész látható, az uzsorást pedig a vándorcirkuszcsaládban Magyarországon született és magyarul kiválóan beszélő Miroslav Gulyas, Párizsban élő roma színész alakítja. A szlovák filmdráma nyáron a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, ahol négy díjat is kapott, köztük a zsűri különdíját.

A legjobb operatőri munkáért járó díjat a német Reinhold Vorschneider kapta a Dreileben – Egy perc sötétség című film fénykepézéséért. A legjobb női alakítás díját a Lena című belga filmben nyújtott játékáért Emma Levie, a legjobb férfi alakítás díját pedig szintén belga színész, Matthias Schoenaerts érdemelte ki a Bullhead című filmért. A közönségdíjat és a diákzsűri díját is Ian Fitzgibbon német-ír koprodukcióban készült A szuperhős halála című alkotása kapta.

A francia Alpok Les Arcs nevű síparadicsomában harmadik alkalommal rendezték meg december 10. és 17. között az egyetlen olyan európai seregszemlét, amelyen kizárólag európai filmeket vetítenek. Az időjárási viszonyok miatt a díjkiosztást péntek este többszöri halasztás után végül egy ideiglenes helyszínen, egy étterem különtermében tartották meg. Az Alpok felső részén ugyanis a négy napja tartó hóvihar miatt gyakorlatilag kijárási tilalmat rendeltek el, az utakat és a sípályákat a maximális ötös fokozatú lavinaveszély miatt teljesen lezárták. Az erős szél miatt a gyalogos közlekedés is nagyon nehézzé vált a 2000 méternél magasabb helyeken, így a fesztiválvendégek nem tudták a záróünnepség hivatalos helyszínét megközelíteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő