Magyarok és a holokauszt – filmajánló

Az Uránia Filmszínházban szeptember 4-én, vasárnap este fél nyolctól vetítik a ,,Talán egy másik életben” című, osztrák-magyar-német koprodukcióval készült háborús drámát.

hirdetés

A második világháború utolsó heteiben zsidók tömege tart erőltetett menetben Mauthausen felé. Egy kis csapat egy osztrák faluban reked – őrzőik eltűnnek, a lakosok nem tudják, mit kezdjenek velük. A csapat tagja, egy budapesti operaénekes a művészet erejével szeretné felrázni társait: a csoporttal és pár falubelivel közösen előadják Strauss “Bécsi vér” című művét.

Elisabeth Sharang első filmje az azonos című színdarab adaptációja, bemutatásakor közel húszezren látták az osztrák mozikban. A film a Hidegség település mellett dolgozó zsidó raboknak állít emléket. A szereplőlista nagy részét magyar színészek alkotják, mellettük pedig az Oscar-jelölt “Revanche” című film két főszereplőjét, Johannes Kirschet és Ursula Strausst fedezhetik fel a nézők.

Bár a témaválasztás miatt rengeteg kritikát kapott, a szakemberek elismerően nyilatkoztak a formai megvalósításról. Az alkotás nagyban hasonlít a tizennégy évvel ezelőtti, szintén valóságon nyugvó “Paradise Road” című filmre, amelyben egy menekültekből alakult kórus napjait láthatjuk, a rabságtól egészen a megmenekülésig.

Czimermann Zsuzsanna írása.