Majd’ száz program az Örökség Fesztiválon

A régió legnagyobb múltú fesztiválja az idén tíznapos Örökség Fesztivál – Pécsi Napok. A szeptember 15. és 25. között megrendezendő eseményen kiemelt szerep jut a zenének, az épített és szellemi örökségnek. A rendezvény keretében nemzetiségi napok és bordalfesztivál is lesz.
– Az Európa Kulturális Fővárosa év lezárulta után magam is kíváncsian vártam, hogyan alakul a 2011-es esztendő kulturális kínálata – mondta a fesztiválról a Pécsi Kulturális Központban megtartott sajtótájékoztatón Páva Zsolt, Pécs polgármestere. – A nehézségek ellenére azonban nem kellett csalódnom, hiszen látva a Pécsi Országos Színházi Találkozó sikerét, az Örökség Fesztivál programját, elmondható: a már megszokott magas színvonal nem csökkent.

hirdetés

A huszonegyedik alkalommal megrendezendő fesztiválon 86 rendezvény lesz, köztük 40 koncert a lekülönbözőbb zenei stílusokat felvonultatva, 8 táncos és 10 gyermekprogram lesz. Itt lesz a Vad Fruttik, a Heaven Street Seven, a Zagar, az Etnoé, Palcsó Tamás, a Psycho Mutants, Takáts Eszter és a Punnany Massif vagy éppen Caramel.

A horvát, a roma és a német mellett különleges alkalom lesz megízlelni egy balti állam kultúráját, hiszen idén litván napokat is rendeznek a fesztiválon. Ráadásul nem marad el a határon túli magyarok fesztiválja sem, népzenei koncertekkel és néptánc előadásokkal.

A közönség legaktívabb tagjai ezúttal két futóversenyen is részt vehetnek, melyekhez jótékonysági célok is társulnak. A nyugodtabb kikapcsolódásra vágyók gyönyörködhetnek a Széchenyi térre sereglő több tucatnyi mutatós és még mindig üzemképes veterán autóban.

Szüreti idény lévén, természetesen ebben az évben is a fesztivál szerves részét képezi – a részben Villányban tartandó – Bor és Dal Ünnepe a XV. Európai Bordalfesztivállal, ahol a vidám bordal-műsorok, pincekoncertek és szüreti felvonulás mellett a Kodály Központ exkluzív falai között a kiváló villányi nedűk prémium bormustrájára és gálaestre is sor kerül. Különlegesnek ígérkezik az I. Kesztyűfesztivál, ahogyan a város pincerendszerében tartandó túra is, és a városháza tornyának meglátogatása.

A fesztivál központi helyszíne a Sétatér lesz, a Barbakán várárok is megtelik majd, s amíg a Kodály Központ három, addig a Nevelési Központ egy koncertnek ad majd otthont.

Mint azt a fesztivált szervező Pécsi Kulturális Központ igazgatója, Laknerné Brückler Andrea elmondta, huszonkilenc partner vesz részt tevékenyen a programokban, amelyhez a város hatmillió forint támogatást adott, a szponzorok szintén ugyanennyivel segítették a költségvetést, további két és fél millió forintot központi forrásokból nyertek el pályázat útján, valamint saját bevételre is szert tettek.

Az így összeálló 21 millió forint azonban nem fedi a teljes büdzsét, hiszen önálló költségvetéssel rendelkezik például a litván program és a kesztyűs rendezvény.