8 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapArtMegelevenedik a középkori Pécs!

Megelevenedik a középkori Pécs!

Magyarország első, 1367-ben alapított egyetemének rekonstruált épülete sok Pécsre látogató turistát vonz. Ugyanakkor a Középkori Egyetem nemcsak történelmi értéke miatt csábít felfedezésre, hanem az Európában is ritkaságnak számító, modern multimédiás eszközök és 3D-rekonstrukciók miatt is, melyekkel szinte kézzel foghatóvá válik a múlt.

A pécsi egyetemet 1367. szeptember elsejei bullájával alapította meg V. Orbán pápa. Az oklevél tanúsága szerint az egyetem működését a pápa Nagy Lajos király kérésére engedélyezte.

A Középkori Egyetem 21. századi technikával létrehozott kiállítása bemutatja, milyen volt az ország első „egyetemistáinak” élete, továbbá feldolgozza Pécs középkori és török kori történetét is. Az egész várost rekonstruálták és modellezték, a végeredményt pedig animációs filmek és interaktív alkalmazások segítségével tekinthetik meg a látogatók. 3D-ben jelennek meg a korabeli épületek, emberek, de még a növények is! Az interaktív fejlesztések mellett makettek és időkerék segít tájékozódni a régmúltban.

A Középkori Egyetem a belváros szívében, a Székesegyház mögött található, megtekinthető minden héten keddtől vasárnapig 10.00–18.00 között.

Részletek ITT!

(x)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő