11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaMegelevenedő történelem a pécsi utcákon a Fényfeszten

Megelevenedő történelem a pécsi utcákon a Fényfeszten

A Zsolnay Fényfesztivál során Pécs utcáin az állandó történelmi programok során hat helyszínen kel életre egy-egy kor. Láthatók lesznek római kori szokások, életképek, a pogány többistenhit és az ókereszténység találkozása, lovas-solymászbemutatók, müezzin, fegyveres produkciók, középkori leányrablás és rabszolgavásár, valósághű csatajelenetek.

A látogatók tanulhatnak ókori játékokat, olimpiai versenyszámokban mérhetik össze tudásukat, Vesta papnők jósolnak nekik és kisebb dramatikus életképek elevenednek meg a belvárosban. A török táborban sátor, fegyver- és viselet bemutatókkal, janicsárokkal, főrangú tisztekkel és török kori ételkóstolóval várják az érdeklődőket. Zrínyi táborában korabeli mesterségeket is elsajátíthatnak, míg Memi Pasa fürdőjében látogatható a pasa sátra és a szeráj – háremhölgyekkel, rabszolgákkal, vizipipákkal, kávészeánsszal s a házigazda maga „Memi pasa” lesz!

Fenyfesztival
Időutazásos forgatag lesz az utcákon

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal Pécs történetében nagyszabású felvonuláson vehetnek részt az érdeklődők, amely a Cella Septihorától indul és egészen a Zsolnay Kulturális Negyedig jut el. A felvonulásban részt vesznek a Pécs életében fontos szerepet betöltött történelmi személyiségek megelevenített alakjai, összesen mintegy 100 résztvevővel Szent Iraeneustól (Sirmiumi püspök, keresztény mártír) Orseolo Péter királyon át Liszt Ferencig és Zsolnay Vilmosig.

Fenyfesztival_Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület 02

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő