Megérkeztek a Csontváry-művek Szegedre és Szentesre

Csontváry Kosztka Tivadar negyven alkotása érkezett meg kedden Csongrád megyébe; a festő képeiből Szegeden és Szentesen nyílik tárlat pénteken.

A négymilliárd forint feletti biztosítási értékű kollekciót szigorú műtárgyvédelmi és biztonsági intézkedések mellett szállították a két Tisza-parti városba a pécsi Csontváry Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából – közölte Medgyesi Konstantin, a szegedi közgyűjtemény sajtóreferense.

A festmények közül huszonhatot Szegeden mutatnak be. Itt Csontváry olyan híres alkotásait is láthatja a közönség, mint a Magányos cédrus vagy a Római híd Mosztárban. Szentesen a művész tizennégy korai képét csodálhatják meg a látogatók december közepéig.

A kettős kiállítás címe Csontváry visszatér, mivel a festő élete több ponton is kötődik Csongrád megyéhez, ezen belül Szegedhez és Szenteshez. Csontváry Kosztka Tivadar fiatalemberként részt vett az 1879-es szegedi nagyárvíz mentési munkálataiban. Emlékiratai szerint a későbbi festő számára a látott tragédia élete egyik meghatározó élménye volt, amely a víz motívumán keresztül több művében is visszaköszön. A pusztulás megrázó élménye is hozzásegíthette, hogy gyógyszerészi munkáját hátrahagyva a festészetnek szentelje életét. Mielőtt azonban végleg festőnek állt volna, Eszék és a felvidéki Gács mellett Szentesen is dolgozott egy esztendőt patikusként.

A szegedi Kultúrpalotában kisebb átalakításokat hajtottak végre a tárlat miatt. A kiállítóterek ablakait befalazták, a falakat a lenyugvó nap színére vöröses narancssárgára festették, a termekben állandó hőmérsékletet és páratartalmat biztosító berendezéseket helyeztek el.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés