Memi pasával és háremhölgyeivel is találkozhatunk!

Római katonák, pogány papnők és szertartások, ó- és középkori harcosok, Zrínyi serege, nagyszabású korabeli felvonulás és divatshow idézi meg Pécs közel kétezer éves történelmét a Zsolnay Fényfesztiválon.

Nemcsak az esti fényfestés miatt tartogat meghökkentő meglepetéseket a július 1-3. között zajló Zsolnay Fényfesztivál, hiszen Pécs utcáin sétálva ötméteres sárkányokkal, janicsárokkal vagy akár Liszt Ferenccel is találkozhatunk! Megelevenedik Pécs történelme: testközelből tapasztalható meg az ókortól a középkoron át az újkorig tartó história lenyűgöző hangulata, melyhez Pécs egyedülálló épített öröksége adja a hátteret.

Fenyfesztival_Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület
Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület

Az állandó történelmi programok során hat helyszínen kel életre egy-egy kor. Láthatók lesznek római kori szokások, életképek, a pogány többistenhit és az ókereszténység találkozása, lovas solymász bemutatók, müezzin, fegyveres produkciók, középkori leányrablás és rabszolgavásár, valósághű csatajelenetek. A látogatók tanulhatnak ókori játékokat, olimpiai versenyszámokban mérhetik össze tudásukat, Vesta papnők jósolnak nekik és kisebb dramatikus előadások, életképek elevenednek meg szerte a belvárosban. A török táborban sátor, fegyver- és viselet bemutatókkal, janicsárokkal, főrangú tisztekkel és török kori ételkóstolóval várják az érdeklődőket. Zrínyi táborában korabeli mesterségeket is elsajátíthatnak, míg Memi Pasa fürdőjében látogatható a pasa sátra és a szeráj – háremhölgyekkel, rabszolgákkal, vizipipákkal, kávészeánsszal s a házigazda maga „Memi pasa” lesz!

Fenyfesztival_Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület 02
Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal Pécs történetében nagyszabású felvonuláson vehetnek részt az érdeklődők, amely a Cella Septihorától indul és egészen a Zsolnay Kulturális Negyedig jut el. A felvonulásban részt vesznek a Pécs életében fontos szerepet betöltött történelmi személyiségek megelevenített alakjai, összesen mintegy 100 résztvevővel Szent Iraeneustól (Sirmiumi püspök, keresztény mártír) Orseolo Péter királyon át Liszt Ferencig és Zsolnay Vilmosig. A felvonulók csapata a ceremóniamester vezetésével állomásról állomásra jutva egyre bővül, a Pécs történelméhez köthető jelmezesek megelevenítik a különböző történelmi korok hangulatát. A felvonulást a fesztivál történelmi játékaiban részt vevő szereplők kísérik, hagyományőrző csoportok, zenészek, zenekarok, zárásként pedig mulatságos és szórakoztató történelmi divatshow-t mutatnak be a szereplők a Zsolnay Negyedben.

A gyerekek kipróbálhatják a játszóházakban az ókori és középkori játékokat, míg a hagyományos kézműves mesterségeket bemutató vásártéren kosárfonó, fanyűvő, fazekas, fonó, szövő és varró bemutatókkal várják őket. Mindemellett sok meglepetés és érdekesség tarkítja a történelmi programokat: az Ort-Iki Társulat előadásai, a Hollóének, a Sub Rosa, a Tabulatura, a Trigonon és a Héttorony Hangászok koncertjei, valamint kisebb történelmi színjátékok.

Fenyfesztival

A Zsolnay Fényfesztivál alatt Pécs utcáin a történelmi korok megidézésén túl újcirkuszi és utcaszínházi produkciók láthatók. Ahogy leszáll az éj, a képzelet világába csöppenünk: fényárba borul a belváros, a fényfestészeti remekek, fényépítmények és installációk örök élményként kápráztatják el a látogatókat. A nagyszínpadon olyan világsztárok szórakoztatják a közönséget, mint Natalie Imbruglia és Buika! A két koncertre június 15-ig elővételi kedvezménnyel vásárolhatók jegyek a ZsÖK NKft. Infopontjain és a jegymester.hu-n.

Fenyfesztival_sub_rosa_régizene Együttes02
Sub Rosa régizenei együttes

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés