Mesés pécsi siker Krakkóban

A közelmúltban tartotta Krakkó önkormányzata a Nyitott ajtók nevet viselő rendezvényét, amelyre minden testvérvárosi és partnervárosi kapcsolatban lévő településétől, az adott városról szóló mesét kért.

A beérkezett történetek közül a Mesék a világ négy sarkából címet viselő előadásán Edyta Torhan színésznő felolvasott négyet, s ezeket a hallgatóság soraiban ülő gyerekeknek illusztrálniuk kellett. Egy német, brazil és kínai mese mellett A varázsló fekete macskája című, Pécsről szóló történet került a műértő apróságok színe elé.

A Nagy Lajos király lányának, Hedvignek pécsi csavargásáról szóló mesét Nácsa János írta és Zemplényi Mária fordította lengyelre. A Krakkóban eltemetett, szentként tisztelt Hedvig (Jadwiga) pécsi története megihlette a lengyel gyerekeket, s ennek hatására több díjazott illusztráció is született.

A jószívű hercegkisasszonyon kívül a történet másik főszereplője a bizonyítottan Pécsett élt és feltehetően a Nagy Lajos király által alapított egyetemen is tanító Zerechen mester, aki udvari patikáriusként is tevékenykedett. A hónap elején a Széchenyi tér tőszomszédságában nyitott Sipőcz Ház helyén működött Sipőcz patika elődje, a Szerecsen patika őrizte meg az egykori gyógyító, Zerechen magister nevét.

Krakkó és Pécs partnervárosi viszonyt ápol, a két település közötti kulturális kapcsolatok évek óta kitűnőek. Krakkónak Pécsen kívül 37 testvér- vagy partnervárosa van, többek között Budapest, Kijev, Sevilla, Göteborg és Bordeaux.

A mese megtalálható a Pécsi Lengyel Önkormányzat honlapján.

Hirdetés

Comments are closed.