Mesterkurzusok hónapja: négy héten át hét mesterrel dolgozik a Pécsi Balett

Hirdetés

A Pécsi Balett négy héten keresztül naponta két vendégmester közreműködésével tart mesterkurzust táncművészeinek.

Kovács Zsuzsanna balettmester és Vincze Balázs művészeti vezető óráival indult újra a munka június 2-án a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balettegyüttesénél, óvatosan, de annál jobb hangulatban. A Pécsi Balett a „bemelegítő” hetet követően naponta két vendégmesterrel dolgozik.

Elismert vendégművészekkel segítik a társulat tagjainak szakmai fejlődését

Vincze Balázs a következőket mondta a mesterkurzusról:

„Mindig nagy gondot fordítottunk arra, hogy táncművészeink számára szakmai fejlődési és továbbképzési lehetőségeket biztosítsunk. Ezért a vendégkoreográfusok mellett rendszeresen hívunk külföldi és magyar táncpedagógusokat is. Olyan elismert és közkedvelt szakembereket sikerült most megnyernünk, mint Sebestyén Csaba Harangozó-díjas, Lovas Pál Liszt-díjas Érdemes és Kiváló művész, Földi Béla Harangozó- és Jeszenszky-díjas, Lakatos János Nívódíjas és Feledi János Harangozó-díjas művészek.”

Vincze hangsúlyozta, hogy ennyire sűrű mesterkurzus-hónapot a társulatok nem szoktak szervezni, de úgy gondolta, hogy a társulatnak „erős kezdésre és új impulzusokra van most szüksége”.

„Az intenzív munka, a kiváló mesterek technikája, stílusa és mozgásnyelve újítóan hat táncművészeinkre testileg és lelkileg egyaránt” – mondta a Pécsi Balett művészeti vezetője

Uhrik Teodóra, a Pécsi Balett ügyvezetője elmondta, hogy a társulat táncművészei rendkívül fegyelmezetten élték meg a karantén-időszakot, hozzátéve, hogy a tér, a balett-terem hiánya persze pótolhatatlan:

„Ezért most a fizikai kondíció felfrissítésére, az intenzív munkába történő fokozatos visszatérésre fókuszálunk. A távolságtartási szabályokat szigorúan betartva, 2 csoportban, csökkentett létszámmal, kizárólag kontaktust nem igénylő gyakorlatokat végeznek a táncművészek. Számunkra ezeknek a szervezéséről és újratervezéséről szólt a home office üzemmód. Nagyon várjuk a következő évadot, ami – reményeink szerint – az elmaradt Piroska és a farkas című mesebalett bemutatójával indul valamikor szeptemberben” – mondta.

Kiemelte, hogy a Pécsi Tánctalálkozót is szeretnénk megvalósítani, ha nem is az eredeti koncepció mentén. A találkozóval kapcsolatban decemberre van egy nagyszabású tervük is – mondta, majd hozzátette, hogy „Persze, meglátjuk, hogy mit hoz az ősz”.

Hirdetés