7 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapArtMexikói turnéra indul a Pécsi Balett

Mexikói turnéra indul a Pécsi Balett

Óriási érdeklődés mellett, elsöprő sikerrel mutatta be A makrancos hölgy című táncjátékot a házigazda Pécsi Balett, a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón. Az előadás budapesti bemutatója szeptember 27-én lesz a MüPában a Nemzeti Táncszínház szervezésében. A társulat ezt követően egy hónapig Mexikóban turnézik.

A Pécsi Balett Földi Béla Harangozó-díjas koreográfust kérte fel, hogy a 2017-es évad első bemutatójának mozgásanyagát kidolgozza. A Budapest Táncszínház vezetője először dolgozott a társulattal. A William Shakespeare vígjátéka alapján készült két felvonásos táncjáték örök érvényű történetet mesél el egy fifikás és ravasz fiatal nőről, aki látszólag a háttérben van, de az irányítást sosem engedi ki a kezéből.

– Rendkívül inspiráló, ugyanakkor hatalmas kihívás és megtiszteltetés volt számomra a Pécsi Balettel végzett munka. Szerettem volna Shakespeare örökérvényű művét modern keretbe illeszteni. A forma- és mozgásvilág ízig-vérig XXI. századi, a történet klasszikus, a kettőt pedig a nő és a férfi mindig aktuális örök küzdelme köti össze. Elégedett és boldog vagyok, mert a másikat hol erővel, hol furfanggal legyőzni akaró szerelmesek történetét a Pécsi Balett táncosai virtuóz módon elevenítették meg a Pécsi Nemzeti Színház színpadán. Úgy vélem, sikerült közönségszórakoztató darabot alkotnunk, mely nem nélkülözi a vidám és humoros jeleneteket, ugyanakkor lírai és drámai is egyaránt. Örülök, hogy a nagy múltú társulat az én koreográfiámmal kezdte meg önálló szakmai életét – mondta Földi Béla.

A makrancos hölgy zenéjét Kovács Benjámin szerezte, a díszletet és a jelmezeket Molnár Zsuzsa tervezte, a dramaturgia Uhrik Dóra és Vincze Balázs munkája. A koreográfus asszisztense Sághy Alexandra, a próbavezető Szabó Márton volt. A címszerepet Ujvári Katalin, Petruchiót Molnár Zsolt táncolja. Főbb szerepekben: Koncz Péter, Hoffman Virág Zoé, Szabó Márton, Matola Dávid, Kerekes Soma Lőrinc, Tuboly Szilárd és Nagy Írisz.

Forrás: Pécsi Balett, Fotó: Rajnai Richárd

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő