Minden a tökök körül forgott a Zsolnay Negyedben

Sült gesztenye, forralt bor és régi fából készült játékok. Vasárnap igazi falusi, autentikus hangulatot varázsoltak a Zsolnay Negyed Pirogránit udvarába a szervezők. Itt rendezték meg ugyanis az I. Pécsi Sütőtök Fesztivál és Helyi Termék Börzét.

A rendezvényen a hagyományos kézműves standok mellett iskolák, óvodák pavilonjai is helyet kaptak. A héten mintegy 360 sütőtököt osztott ki az önkormányzat 12 intézmény között. Ebből a gyerekeknek, nevelőknek, pedagógusoknak kellett valami kreatívat alkotni. A tökökből így lett például madáretető, adventi gyertyatartó, de megelevenedett Mazsola és Tádé figurája is.

Csizi Péter a megnyitón elmondta, a mai globalizált világban a tökfaragást, a töklámpásokat sokan az amerikai ünneppel, a Halloweennal kötik össze. Pedig hazánknak és Baranyának is több száz éves hagyománya e téren. Ezt szerették volna feléleszteni ezzel a kezdeményezéssel.

A rendezvényen az intézmények el is adhatták a különleges, tökökből készült alkotásaikat. Az ezekből befolyt pénz pedig az iskolák, óvodák kasszájába került.

 

Hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.