5 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapInstagramMinden jót! Gyere máskor is!

Minden jót! Gyere máskor is!

Látszólag csupán egy tökéletes évadzáró, a közönségtől elbúcsúzó koncertcímet választott a Pannon Filharmonikusok, és bár nem akarunk nyelvészkedni, de valójában az est zenei műsorát írja le jól: minden jót belepakoltak a műsor szerkesztői, de nyilván a műveken belül a szerzők is. Nagy ívű dallamokat, megkapó hangszerszólókat, bensőséges lassú tételeket, szeszélyes finálékat és harsány, táncos hangzásokat. A mazsola a tetején, hogy ráadásul újszerű és kevéssé ismert darabokat hallhatunk június 16-án 19 órától. Az esten Gérard  Korsten vezényel, a fuvolista szólista Silvia Careddu lesz, és az sem baj, ha a nevüket még nem hallottuk, inkább mennyire jó, hogy most alkalmunk lesz ezt a két zseniális, világszerte kedvelt művészt megismerni!

Nem kell tudnunk neveket, ismernünk zenei kifejezéseket, úgyis mint allegro, vivace, egyszerűen csak érezzük, élvezzük a zenét!

Mieczysław Weinberg sinfoniettája afféle kis szimfónia, optimisták úgy mondanák, hogy félig van tele szimfóniával a pohár, és nem félig üres. Az elsőként felcsendülő darab ugyanis afféle előtanulmány a későbbi nagy szimfóniákhoz, 29 éves korában, 1948-ban írta. A gazdag hangszerelés és négytételes tagolódás itt is megfigyelhető, de 22 perces terjedelme a későbbi szimfóniáknak csupán felét teszi ki.
Erősen ritmikus, kissé nyers és végtelenül optimista muzsika!

Hogy lehet egyszerre fuvolázni és mosolyogni?!

Jacques Ibert a 20. századi francia zeneszerzés sokoldalú alakja. Szimfonikus és kamaraművei mellett írt színházi kísérőzenéket, filmzenéket és komponált rádiójátékokhoz is. Silvia Careddu szólaltatja meg egyik legnépszerűbb művét a Pannon Filharmonikusokkal. Valószínűleg mindannyian ilyen tanárt szerettünk volna magunknak! Silvia ugyanis azon túl, hogy a világ legnagyobb színpadain lép fel, sorozatosan előkelő helyezett világversenyeken, vezető művész, de igen aktív, elismert fuvolaprofesszor is – és mindig
mosolyog, sugárzó, szép nő. Valahogy játék közben is tud mosolyogni. Ibert Fuvolaversenye háromtételes versenymű, amely tartogat néhány érdekes megoldást. A legtöbb versenyműben az első tétel a leghosszabb, de ebben a műben az a legrövidebb. Kicsit idilli, nagyon virtuóz, sokszínű, kicsit jazzes, de végig figyelmet követel az élvezete. Milyen egy szeleburdi mű? Milyen egy többtételes darabnak már az elején belepottyanni a közepébe? Érdemes meghallgatni!

Dvořák, a mozdonyok szenvedélyes rajongója

Nem, nem a kilencedik „Újvilág”! Ez bizony most a nyolcadik. Nem, nem mozdony, hanem szimfónia. Bár kevésbé került a köztudatba, mint utóda, az estén elhangzó VIII. szimfónia például addigi életművének egyik legjelentősebb darabja, amely alapján a New-yorki meghívását is köszönheti Dvořák. G-dúr szimfóniaként szokták említeni, de valójában ez a hangnem csak egy a sok közül, ennél jóval sokszínűbb! A G-dúr zenék hagyományosan könnyedek és optimisták, itt a bevezetés egy mélyebb, nagyívű cselló sóhaj. A tétel aztán G-dúrba vált, de van benne valami robosztus, gépezetszerű – Dvořák szenvedélyes
rajongója volt ugyanis a mozdonyoknak – és melléktémáiban pedig afféle tündérzenék tűnnek fel. Színes, nagyon sokarcú zene ez. A második tétel sem kevésbé izgalmas, kissé álomszerű. A harmadik tétel hármas lüktetésű, triójainkább táncos, már-már népies, a szláv táncokat idézi a hangulata. A zárótétel pedig nem nélkülözi a humort sem – illetve egy igazán virtuóz zenei befejezés vár ránk.

Az est karmestere Gérard Korsten az európai, ázsiai, ausztrál és dél-afrikai operaházak és
zenekarok között igazán keresett dirigens. A dél-afrikai születésű Korsten muzsikusként kezdte pályafutását, hegedűművészként, Salzburgban is folytatta tanulmányait, Végh Sándor keze alatt. Talán ezért is jó karmester, talán ezért is szeretik a zenészek, zenekarok – mert „járt már belül”. Felsorolhatatlan értékes munkáinak sora a világ szinte minden pontján. A pécsi közönség tehát ismét találkozhat vele.

A 6-18 évesek számára díjmentes a belépés, épp úgy, ahogy az együttes minden pécsi bérletes koncertjére az idei évadban.

A zenekar természetesen nem búcsúzik közönségétől, maximum az Élet sója évadtól, hiszen folyamatosan kaphatóak már az új, Refrén elnevezésű évad bérletei a Kodály központ jegypénztárában akár Szép- kártyával is, valamint online, interneten is. Érdemes mihamarabb biztosítani helyünket, hogy az újévadban is megbízhatóan ismétlődő refrénként térjen vissza életünkbe a nyugalom, a zene.

További részletek a www.pfz.hu oldalon találhatóak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő