10 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaMinden nap a nemzetiségeké lesz Pécsen

Minden nap a nemzetiségeké lesz Pécsen

Pécsen és környékén 9 különböző nemzeti és etnikai kisebbség él (horvátok, németek, romák, lengyelek, görögök, ruszinok, szerbek, ukránok, bolgárok), így tehát Baranya valódi olvasztótégelynek számít kulturális szempontból. Mindennek ellenére keveset tudunk egymás hagyományairól, szokásairól. Októbertől azonban ez másként lesz, mivel október 10-én (szombaton), a Széchenyi téren a Pécsi Nemzetiségi Ünnep keretében fantasztikus programok közepette bepillantást nyerhetünk a különféle nemzetiségek kultúrájába, szokásaiba. A Pécsi Nemzetiségi Ünnep a majdani Multifunkcionális Nemzetiségi – Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ projektnyitó rendezvénye, amely európai uniós támogatással valósul meg. 

A központról és a szombati programról Langerné Victor Katalinnal, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárával beszélgettünk.

– A nemzetiségi központ minden bizonnyal egy újabb színfoltja lesz Pécsnek. Kezdésként Pécsi Nemzetiségi Ünneppel várják a közönséget. Mi lesz a program?
– Az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai által megálmodott október 10-i esemény egy egész napos, ingyenes kulturális rendezvény lesz, amely sok-sok családi programot, bábelőadást és zenei koncertet kínál délelőttől késő estig. A sztárfellépők között lesz Snétberger Ferenc, Oláh Gergő és a Balkan Fanatik is. A színpadi előadásokon kívül kézműves foglalkozásokkal, népi játszóházzal és nemzetiségi ételekkel várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. A részletes programokról a http://www.nemzetisegiunnep.hu/ oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Oláh gergő
Oláh Gergő is itt lesz szombaton

– Az ünnepségen a roma zenei műfajok széles skáláját vonultatják fel. A központban is erre a nemzetiségre koncentrálnak majd?
– Magyarországon összesen tizenhárom nemzetiség él, Baranya megye pedig különösen színes ebből a szempontból, a legutóbbi népszámláláson a lakosság 14 százaléka vallotta magát valamilyen nemzetiséghez tartozónak. Ugyanakkor látni kell azt is, hogy a cigányság jelenik meg a legnagyobb számban hazánkban. Mégis alig ismerjük a kultúrájukat, a néphagyományaikat, az érdeklődő emberek többsége pedig hajlamos leragadni a zenénél és a táncnál. Pedig a roma kultúra nem csak ezekről szól, ott van az irodalom, csodaszép cigány mesék léteznek példának okáért, és a festészet, illetve a néphagyományok is. De természetesen a cigány tradíciók mellett más kultúrák is helyet kapnak majd mind a majdani központban, mind pedig a szombati nemzetiségi ünnepen.

– Milyen programokra készülhetnek a jövőben a pécsiek?
– Lesznek nagyobb rendezvények, állandó és időszakos kiállítások, nemzetiségi klubok, amelyekhez bárki csatlakozhat. A központ részben Európa egyetlen cigány középiskolájában, a felújított Gandhi Gimnázium egyik épületszárnyában kapott helyet. De erről bővebben szombaton beszélünk majd.

bfl
De Balkán Fanatikra is tombolhatunk

– Miért pont Pécset szemelték ki erre a célra?
– A Gandhi Gimnázium adta magát, mint kiváló helyszín. Emellett Baranya és Pécs rendkívül nyitott mindenre, ami ebben az országban értékként felmutatható. Vevő az újdonságokra és elfogadó a más nemzetiségekkel. Pécsen az ötletünkre azonnal igent mondtak és tárt karokkal vártak minket. (X)

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő