Mindenki nyer a Csibészekkel

A Kodály Központban 2019. március 18-án, 19 órakor kezdődik a „Csibészek a Csibészekért” című jótékonysági gálaest a csíksomlyói árvaházak javára. Szécsi Máté, a program ötletgazdája mesélt az adománygyűjtő megmozdulás elmúlt két évtizedéről és a hétfői pécsi estről.

– A történet 20 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy barátom megkérdezte, nincs-e kedvem jótékonysági koncertet szervezni egy erdélyi árvaház javára. Természetesen belevágtam, és jól is sikerült a budapesti Grand Hotel 800 fős dísztermében. A koncert után pedig az adományokat kivittük Erdélybe, és azonnal beleszerettem abba a közösségbe – és ez máig is tart. Magyar, 0-18 éves korú gyerekekről van szó. Egészen elképesztő sorsokkal lehet találkozni, hogy ki hogyan vesztette el a családját. Mi, akik kijárunk, látjuk, hogy miként dolgozzák fel lassacskán a traumákat és lesz egyre kerekebb az életük. Az, hogy ehhez a feldolgozási folyamathoz hozzásegítve, az ottani nagyon nehéz életkörülményeken mi egy picit javítani tudunk az adományainkkal, fantasztikus dolog. A jótékonysági rendezvényeinkkel ennek a jó ügynek rengeteg résztvevője lett 20 év alatt. Nekem pedig az életem részévé vált, hogy az alapítványt, illetve a nagyjából 200 fős árvagyerek-csoportot támogatom. Csíksomlyó a központjuk, és mellette van néhány falu, Csíkszépvíz, Csíkcsomortán, Csíkszentmárton, ahol ilyen házak vannak. Szóval ezt minden évben csinálom, néha többször is. Érdekes, hogy szám szerint a mostani, pécsi jótékonysági est lesz a harmincadik.

Szécsi Máté operaénekes, a ZSÖK programigazgatója elmondta még, hogy szervezett már színházi előadást, hangversenyt, egyházi koncertet, hol Magyarországon, hol kint Erdélyben, Székelyudvarhelyen. Évente két alkalommal gyűjtik össze egyrészt azokat a dolgokat, amiket a műsorok bevételéből meg tudnak venni, és az egyéb felajánlásokat, amiket teherautóval szállítanak ki a gyerekeknek.

A különleges esten fellépő művészek

A hétfői est számára nagylelkű a Pécsi Balett felajánlása (a Belső vonzás című ősbemutatóval készülnek), a magyar operaélet jeles énekeseinek – Kolonits Klára, Wiedemann Bernadett, Kovácsházi István, Molnár Levente – részvétele, és a VoiSinger együttes fellépése. A bevételt teljes egészében tartós élelmiszerre fordítják majd, de szerencsére emellett már csatlakoztak a koncerthez cégek is az adományaikkal. A Pagony Könyvkiadó a kiadványait ajánlotta fel, amik a szünetben megvásárolhatók lesznek a gyerekek számára, és szeretnék, ha az adományozók írnának is az általuk vett könyvbe pár sort a leendő olvasóknak.

Azt, hogy mennyi adomány folyhat be, most azért nehéz megítélni, mert Pécs a koncertek sorában új helyszín, de a szervezők örömmel érzékelik, hogy a közönségnek fontos a jótékonysági koncert és megmozdultak a nemes cél érdekében.

Ahogy Szécsi Máté fogalmazott:

– Ez egy igazi win-win szituáció. Akik eljönnek, egy nagyon elegáns és magas minőségű gálaelőadást kapnak, a megvásárolt jegyekből pedig rászoruló gyerekeket segítünk – és ettől a pillanattól fogva tényleg mindenki nyer. Úgy vélem, hogy aki ebbe egy forintot is beletesz, az olyasmihez teszi hozzá az egy forintját, ami vitán felüli.

(x)

hirdetés