Mindent a pécsi értékekről

Az Értékes Pécs projekt összes fejlesztési elemét, tervlapjait megtekinthetik a látogatók a Cella Septichorában. A kiállítás csütörtökön nyílt meg.

Öt partner, öt helyszín, vallási és városi összefogás – mondta Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere a megnyitón. A városvezető köszöntőjében kifejtette, számára az Értékes Pécs projekt a mintapéldája Pécs vallási és kulturális sokszínűségének.

hirdetés

35 tabló, aprócska ízelítő, figyelemfelkeltés – mondta az alpolgármester a Cella Septichora előterében található kiállításról, amelynek célja folyamatban lévő fejlesztések bemutatása, azoknak a pécsi, hazai és nemzetközi turisztikai életbe történő bevezetése.

értékes pécs (4)

[note]A kiállításon az alábbiakból kaphatnak ízelítőt a látogatók:

Pécsi Zsidó Hitközség: kiviteli tervek, a kialakítandó pécsi zsidóság történetét bemutató kiállítás tervlapjai.

Pécs-Belvárosi Református Egyházközség: a kialakítandó reformációtörténeti kiállítás tervlapjai.

Pécs-Kertvárosi Református Egyházközség: a kialakítandó orgona tervlapjai, a megvalósult fakazetták fotói. Budai Szerb Ortodox Egyházmegye: a kialakítandó kápolna kiviteli tervei.

Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.: a Cella Septichorában, az Ókeresztény Mauzóleumban, a Középkori Egyetemen megvalósítandó interaktív fejlesztéseket bemutató tervlapok.[/note]

értékes pécs (5)

Dr. Hoppál Péter, az oktatási és kulturális bizottság elnöke hozzátette: az elmúlt fél évben a zsinagóga, az ortodox kápolna, a kertvárosi fakazetták és további számos projekthez kapcsolódó beruházás megindulása kapcsán került sor a lakosság tájékoztatására, azonban a projekt teljes körű ismertetésére ezidáig nem volt lehetőség.

Kiemelte, a tablókiállításnak köszönhetően a megvalósuló fejlesztések rajzai, tervei, látványtervei egy helyszínen láthatóak, így biztosítva az öt konzorciumi partner összefogásával megvalósuló bonyolult projekt teljes megismerését az érdeklődők számára.

Márta István, a Zsolnay-negyed vezetője szerint a megvalósuló fejlesztések komplexebbé és egyedibbé teszik Pécs turisztikai kínálatát, örömtelinek tartja, hogy fejlődik a világörökségi látogatóközpont, ezzel is értéktöbbletet biztosítva annak amúgy is különleges hangulatához és atmoszférájához.