10 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaMindszenty életműkiállítás nyílik

Mindszenty életműkiállítás nyílik

Bécs, Veszprém és Hévíz után május 16-ától Pécsett, a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályán tekinthető meg a Fidelissimus pastor – Mindszenty bíboros fehérvértanúsága című tárlat. A kiállítás számos partnerintézmény tulajdonát képező tárgyi és dokumentációs anyaga a JPM néprajzi anyagával egészül ki.

A Janus Pannonius Múzeum egy jelentős nemzeti-egyházi évforduló, Mindszenty József bíboros (1892-1975) születésének 120. évfordulója, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc 2013. évi megünnepléséhez csatlakozik a tárlat megrendezésével. A korábbi helyszíneken használt kétnyelvű kiállítási molinók teljes képet adnak Mindszenty József életútjáról, és bemutatják az életút keretét adó történelmi korszakokat.

A tárlat múzeumi és oktatási felhasználhatósága sokrétű: jól kapcsolódik a magyar történelem kritikus pontjainak megismeréséhez (őszirózsás forradalom, második világháború és az azt követő időszak, az ’56-os forradalom, Kádár-korszak). A 2013/ 14-es tanévtől az iskolákban bevezetendő hit- és erkölcstan órák tematikájához is erős támpontot adhat a kiállítás és a hozzá kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozás, valamint a tervezett előadások.

A kiállítás része a Hercegprímás két főpásztori látogatása a pécsi Székesegyházban, a Boldogasszony Évében meghirdetett máriagyűdi zarándoklaton való részvétele és a püspökszentlászlói raboskodás időszakának hangsúlyosabb – helyi emberek visszaemlékezésein alapuló – megjelenítése is. A tárlat látogatói megcsodálhatják többek között Mindszenty József egyik miseruháját, a VI. Pál pápától kapott bíborosi mantellt, egy főpapi kesztyűt és egy cipőt, valamint a Mindszenty boldoggá avatását kérvényező aláírási íveket.

 

Szintén a tárlat kuriózuma a bíboros kinevezéseiről szóló dokumentumok, valamint az a Mindszenty József fogadására invitáló körlevél, amelyet Virág Ferenc pécsi megyéspüspök küldött 1947. október 17-én az egyházmegye papjainak és magasabb rangú tisztviselőinek. Persze a kiállított tárgyak között másféleképpen is megelevenednek a hazai történelem sötétebb korai: megtekinthető a Mindszenty ellen 1948-ban kiadott propagandakiadvány, valamint egy eredeti, forradalom jelképévé vált lyukas zászló 1956-ból.

A kiállításhoz szívbemarkoló hanginstalláció is kapcsolódik: a látogatók két CD hanganyagából összeválogatva Mindszenty József az ellene folytatott koncepciós perben az utolsó szó jogán elmondott beszédét, valamint az 1956-os szabadulása utáni első nyilatkozatát hallgathatják meg – sok más érdekes felvétel mellett. A tárlat anyaga egy multimédiás kioszk segítségével válik könnyebben megismerhetővé.

A látogatók szuvenírt is vihetnek haza: több, a Mindszenty-életművet feldolgozó kötet közül választhatnak (megvásárolhatók a bíboros emlékiratai is). Emléknek vagy ajándéknak egyaránt nagyszerű lehet a több méretben elérhető Mindszenty- portrékép vagy az a CD, amely az életműhöz kapcsolódó érdekes hanganyagokat tartalmaz.

A tárlat 2013. december 20-ig tekinthető meg a Janus Pannonius Múzeum Múzeum Néprajzi Osztályán (Pécs, Rákóczi út 15.) keddtől szombatig 10-18 óra között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő