Hirdetés

Munkácsy Mihály csodálatos alkotása, az Ásító inas a legismertebb magyar festmények közé tartozik. Kihagyhatatlan látnivaló, amiért mindenképpen érdemes ellátogatni a Zsolnay Negyed m21 Galériájába. De mik a legfontosabb tudnivalók a képről?  

A mű keletkezésének háttere

A korán árvaságra jutott Munkácsyt 1851-ben anyai nagybátyja, Reök István ügyvéd vette magához. A békéscsabai időszak Munkácsy életének nehéz periódusa volt. Gyámja következetes szigorral nevelte, hogy felkészítse az életre. Ne feledjük, a bukott forradalom és szabadságharc után vagyunk, amikor a jövő nem sok reménnyel kecsegtetett. Az ábrándos természetű, félszeg gyereket Reök alkalmatlannak vélte a szellemi pályára, ezért iparostanoncnak adta. Alig volt tízéves, amikor Lángi mester asztalosműhelyében életre szóló, keserves tapasztalatokat szerzett.

Egy emlék

Munkácsy már a düsseldorfi akadémián tanult, amikor az inasévek emléke festői témaként megjelent képein. Végvári Lajos írta a képről: „kifejező erővel ábrázolta Munkácsy a fáradtságtól elkínzott fiatal inas nehéz ébredését. A napfelkeltétől késő estig tartó munka után a fekhely sem üdítette fel törődött testét: elnehezült meggémberedett tagjait görcsösen nyújtóztatja, s egész testét áthatja a kialvatlanságot kifejező ásítás. Végtagjainak merev gesztusai a fizikai és lelki fáradtságot jelképező ásítást az egész kép felületére kiterjesztik – az alak betölti az egész képmezőt.”

Ugyanakkor a fiatal gyerek fáradtsága mellett a humoros elemek is jelen vannak a képen.

Adatok a festményről

A mű 1869-ben Düsseldorfban készült, stílusában az életképfestészet és realista hatások érződnek. A kompozíción még sok az apró csendéletszerű részlet, az egésznek mégis ellenállhatatlan a kifejezőereje és az elevensége. Különösen értékes a műhöz készült tanulmány. Balra lent jelzés látható rajta: Munkácsy M. 1869

Mi történt az alkotással később?

A festményt Goupil párizsi műkereskedő vásárolta meg, majd továbbadta egy amerikai műgyűjtőnek. Így hosszú ideig csak egy fekete-fehér reprodukcióból lehetett ismerni, festői kvalitásaira csak a Magyar Nemzeti Galériában őrzött kisméretű fejtanulmány alapján következtethettünk.

Nézd meg személyesen!

A legnagyobb és legátfogóbb magánkézben lévő Munkácsy-gyűjtemény május 17-től november 10-ig tekinthető meg a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában. A kiállításon Munkácsy festményei, több rajza, tanulmánya, vázlatai és az életét dokumentáló fotóanyag is látható, összesen 58 mű és közel 20 fotó.

(x)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét