Műalkotások kerültek Pécsre Lakatos Artúr iparművész hagyatékából

A neves festő- és iparművész, Lakatos Artúr hagyatékát képező értékes festménnyel és mellszoborral gazdagodott a pécsi Janus Pannonius Múzeum a napokban.

A Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága az MTI megkeresésére azt közölte, hogy az alkotó unokája, Méhes Anna által felajánlott festmény és bronz mellszobor Fischer Bélát, Baranya vármegye 1925 és 1937 közötti alispánját ábrázolja. Előbbi Lakatos Artúr, utóbbi Bársony György munkája.

Az igazgatóság felidézte, hogy Lakatos Artúr (1880-1968) a magyar összművészeti tevékenység rendkívül sokoldalú, többször is megújuló kiváló alkotója volt, aki a képző- és alkalmazott művészet több területén is magas szinten dolgozott, egy időben az Iparrajziskola textilosztályának vezetői teendőit is ellátta.

Munkásságának több pécsi vonatkozása is van: számos városi tematikájú rajza és festménye mellett kerámiaterveket készített a pécsi Zsolnay porcelángyárnak. Az ő nevéhez fűződik például a Baranya Megyei Közgyűlés Papnövelde utcai dísztermének belsőépítészete, bútorzatának tervezése (1932), valamint a Rákóczi úti Sopianae Söröző teljes belső berendezése, üvegablaka is (1943).

Bársony György a pécsi Ferencesek templomával szemben álló, a helybéliek és a turisták által is kedvelt, “galambos kútként” is ismert Assisi Szent Ferenc-szobrot készítette.

A múzeumi igazgatóság tervezi, hogy a következő években tárlatot rendez Lakatos Artúr műveiből, bemutatva a polgári művészet e kiváló, de elfeledett alkotóját.

Fabényi Júlia, az igazgatóság vezetője az MTI-nek azt mondta: nagy öröm számukra, hogy gyűjteményük pécsi vonatkozású alkotásokkal bővült, különösen azért, mert ritkák az ehhez hasonló felajánlások. Rámutatott arra, hogy a műkereskedelem biztosítja a magántulajdonban lévő műkincsek forgalmát, a tulajdonosok rendszerint pénzért válnak meg értékes tárgyaiktól, a múzeumnak nincs forrása, hogy vásároljon.

Értékes alkotást utoljára tavaly novemberben kapott a Janus Pannonius Múzeum. Akkor Vécsey Károly aradi tábornok leszármazottja Székely Bertalan festőművész egyik mennyezettanulmányát ajándékozta az intézménynek.

Hirdetés