11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaMűemlék lett a Beatles londoni zebrája

Műemlék lett a Beatles londoni zebrája

Az angol kulturális örökség részévé nyilvánította és műemléki védelem alá helyezte szerdán a brit kormány a londoni Abbey Road stúdió előtt felfestett világhírű zebrát. A világon eddig ez az egyetlen gyalogátkelőhely, amely műemléki védelmet kapott.

Az észak-londoni gyalogátkelőből és az utcanévvel azonosult stúdióból a Beatles csinált világmárkát, Abbey Road című, 1969-ben kiadott utolsó előtti albumával, és annak ugyancsak halhatatlan, évtizedek óta külön poszterként is árult „zebrás” borítójával.

A híres lemezborítón az együttes tagjai John Lennon vezetésével libasorban átvonulnak a stúdió fehér épülete előtt az utca másik oldalára, a ma is ugyanott meglévő, gondosan karbantartott zebrán.

E gyalogátkelő a Londonba látogatók egyik zarándokhelye; gyakran látni, amint fényképezkedő turisták az eredeti fotót utánozva ugyanitt átmasíroznak az árnyas, fasorral szegélyezett úton.

Az Abbey Road-i zebra kultúrtörténeti jelentőségét most a hivatalos műemléki státus megadásával elismerte a brit kormány is. John Penrose turisztikai és örökségügyi államtitkár szerdán bejelentette, hogy az átkelőt a nemzeti örökség részeként felvették a műemlékvédelmi listára.

Az Abbey Road zebráján libasorban átkelő négyesből már csak ketten élnek: a 68 éves Sir Paul és az egykori dobos, a 70 esztendős Ringo Starr. Lennont – aki szintén 70 éves lenne az idén – éppen harminc éve, New York-i lakása előtt egy őrült rajongó lelőtte, George Harrisonnal 2001-ben, 58 évesen rák végzett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő