Munkácsy, a turista-mágnes

A Zsolnay Kulturális Negyed M21 Galériájában november 10-ig látható Munkácsy-kiállítás a nyáron Pécsre látogató turisták számára szinte „kötelező” látnivaló. A májusi nyitás óta, bő két hónap alatt már 8000-en látták.

Egy átlagos kedd délelőtt is bőven akad nézője annak a Munkácsy-kollekciónak, ami így, egyben, ráadásul új festményekkel kiegészülve még soha nem volt látható. Nem csoda, ha a nézelődésből érkező, még a látottak hatása alatt lévő látogatók szinte rajongva beszélnek arról, amit láthattak.

Oravetz Dániel a második magyar kulturális fővárosból, a címet 2023-ra elnyert Veszprémből érkezett Pécsre és tekintette meg a Munkácsy-tárlatot. Így beszélt róla:

Különösen tetszettek a betyárvilágot ábrázoló képei: bennük van az a sok elfojtott, kitörni vágyó energia, az akkori magyar szegénység romantikus hőssé váló alakjai, akikről ugyan már készültek fotók, de talán Munkácsy képei őrizték meg őket leginkább az utókornak. Ugyanezt éreztem például a mosónőket ábrázoló képen, ahol mintha egy idilli tájképet látnánk, egy kedves folyópartot mesterien megfestve, de a mosónők alakja mégis nyugtalanságot kölcsönöz az egésznek, és kénytelenek vagyunk belegondolni ezeknek a szegény asszonyoknak az életébe – és ez ráfeszül a vászonra is. Legalábbis én ezt éreztem. Nagyon örülök, hogy pont most jártam Pécsett, és ezt a kiállítást is láthattam!

A Zsolnay Negyed galériája méltó helyszíne a remekműveknek

Lévai Tibor és lánya, Lili Debreceniek, és ők így vélekedtek a látottakról:

– Amit beírtunk a vendégkönyvbe, számunkra az a Munkácsy-kiállítás. Élmény volt, és több mint élmény. Munkácsyról sokat lehet hallani, olvasni, azonban így, együtt több tucat képét megnézni, azt hiszem, egyedülálló dolog. Szerte az országban vannak itt-ott Munkácsy-festmények, például Debrecenben, a mi szülővárosunkban is akad pár darab, de egyben látni az életutat, szépen feldolgozva, tényleg nagy élmény volt. Meglepett, hogy milyen finomak, részletesen kidolgozottak a képei. Talán az enteriőrök, mondjuk úgy, a családi képek tetszettek leginkább, a kislányokkal, gyerekekkel. Azok nagyon bájosak, mint például a cukrot lopó kislány…

Anita pedig budapesti, Pécsett nyaralt néhány napig, és semmiképp sem szeretett volna úgy hazamenni, hogy nem látja a Munkácsy-kiállítást:

– Nagyon tetszett, nekem amúgy is az egyik kedvenc festőm. Úgy érzem, hogy az élete és a művészete is példaértékű. Vittem magammal az applikációt, amivel megnézhettem a képekhez tartozó háttéranyagot. Ezt is nagyon jónak találtam, mert sok újdonságot megtudtam belőlük, hogy miképp jöttek a korszakai, egyes motívumok is érthetőbbek voltak így, a magyarázatokkal. Úgyhogy még inkább kedvenc lesz, jobban oda fogok rá figyelni!

Természetesen az Ásító inast is megtekinthetjük!

(x)

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés