Múzeumok éjszakája: 275 helyszínen 400 ezer látogatót várnak

Mintegy 400 ezer látogatót várnak a szervezők az idei, sorrendben 8. Múzeumok éjszakájára; június 19-én szombat estétől másnap hajnalig az ország 275 intézménye lesz nyitva, ami rekord a rendezvény történetében.

Fotó: Müller Andrea

Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok éjszakáját. Idén Budapesten 84, vidéken 191 helyszínt kereshetnek fel az érdeklődők.

A rendezvénynek tavaly a fővárosi Iparművészeti Múzeum volt a leglátogatottabb helyszíne tízezer érdeklődővel. Renner Zsuzsanna, az intézmény főigazgatója elmondta, hogy intézményükben az idei Múzeumok éjszakáján India lesz a főszereplő. Kiállítás nyílik az Indiában élt Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festményeiből, a III. Textilművészeti Triennále anyagából nyíló tárlat pedig száz kortárs iparművész alkotásait vonultatja fel. Lesz továbbá Mitsoura-koncert, indiai táncszínház, iparművészeti vásár, vetítés bollywoodi filmekből, indiai gasztronómia, valamint riksajárat a Hopp Ferenc Múzeumba, ahol indiai mesék és a Calcutta Trió koncertje várja az érdeklődőket.

A Néprajzi Múzeum Indonéziának szenteli a Múzeumok éjszakáját. Mint Mangasi Sihombing, Indonézia budapesti nagykövete elmondta, lesznek táncosok, és bemutatkoznak az indonéz szigetvilág hagyományos zenéi, ételei, italai. Szombaton utoljára lesz látható a Néprajzi Múzeumban az Aranyba rejtett arcok – aranymaszkok Ázsiából című kiállítás.

A sajtótájékoztatón kiosztott ajánlóanyagok a szombati fővárosi programok közül kiemelik még többek között a Szépművészeti Múzeum Ión udvarába kicsiknek szervezett programokat, a Magyar Nemzeti Múzeumban a játék- és sportversenyeket, a Magyar Természettudományi Múzeumban látható Noé bárkáját és az ősember barlangját, a Magyar Nemzeti Galériában Kornis Mihály rendhagyó tárlatvezetését, az Országos Széchényi Könyvtár történetét bemutató körsétát, a Tűraktér fény- és árnyjáték vetítését, valamint a Holokauszt Emlékközpont programját, amelyet teljes egészében a labdarúgó-világbajnokság jegyében rendeznek meg.

Budapesten valamennyi résztvevő múzeum állandó és időszaki kiállítására érvényes szombaton a kibocsájtott karszalag-belépő: ez felnőtteknek 1300, 18 éven aluliaknak 600 forintba kerül, 6 éves kor alatt pedig ingyenes valamennyi program.

A karszalaggal rendelkezők öt útvonalon is igénybe vehetik a BKV múzeumbuszait, 16 és hajnali 3 óra között pedig a közlekedési vállalat valamennyi menetrendszerinti járatát. A MÁV-Start és a GySEV 50 százalékos kedvezményt biztosít karszalaggal rendelkező utasainak.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés