8 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapHírzónaMúzeumok varázslatos éjszakája

Múzeumok varázslatos éjszakája

Hét óra leforgása alatt tíz helyszínen ötven rendezvény várja a családokat június 18-án, a Múzeumok éjszakáján Pécsett. Ezúttal a vidék megelőzi a fővárost, ahol egy héttel később, de így a szokásos időpontban, vagyis a nyári napfordulókor, Szent Iván éjjelén rendeznek különleges, varázslatos múzeumi programokat.

„Lehet majd élvezkedni, okosodni, enni-inni” – foglalta össze a lényeget Kőhalmi Andrea, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának sajtófőnöke a most szombati Múzeumok éjszakájáról szólván. Valóban, lesz itt minden, ami a család apraját-nagyját érdekelheti: látványos fényfestés, rendhagyó tárlatvezetések sora, fáklyás kirándulás a Jakab-hegyre, ahol az erdő sejtelmes, misztikus világában akkor sincs ok ijedtségre, ha hagyományőrző íjászok ,,támadják meg” az arra járókat.

A Káptalan utca alatti pincerendszerben kalandtúrára indulhatunk zseblámpával felszerelkezve, kilenc múzeum tárlatát járhatjuk be, a gyermekeket játszóházak és interaktív bábfoglalkozások várják, a felnőttek megismerhetik a sörkészítés rejtelmeit és élvezhetik is a habzó nedűt. Itt harmonika ad hangulatos zenei hátteret, a Zsongor-kőnél tárogatómuzsika csendül föl, másutt dobszóló rejt ámulatba vagy épp akusztikus blues, ír dallam és ragtime ritmus. Láthatjuk, milyen volt és hogyan készült Marcus Aurelius Dunaszekcsőn előkerült bronzportréja, s a császár elmélkedéseiből is ízelítőt kapunk.

Egy ilyen varázslatos éjszakáról nem hiányozhatnak a varázsfüvek és az erdők-mezők gyógynövényei, sőt, a néprajzi tárgyak is felfedik titkukat. A rendezvénysorozat nyitányaként 17 órakor a Káptalan utca 4-ben megnyílik Martyn Ferenc állandó kiállítása, amely Fabényi Júlia megyei múzeumigazgató szerint újraértelmezi e nagy jelentőségű életművet, s talán hozzásegíti a kiváló múlt századi szobrász-festő-grafikust, iskolateremtő pécsi alkotót ahhoz, hogy megtalálja illő helyét a magyar és az egyetemes művészettörténetben.

A Múzeumok éjszakája mi mással is zárulhatna, mint Szent Iván-éji tűzugrással?! Igaz, egy héttel a jeles nap előtt, de a szerelem erejébe vetett hit, a termékenységvarázslás, az egészségmegőrzés dátumtól függetlenül is működhet. Ha így akarjuk. És így akarjuk, nem?

Részletek a www.jpm.hu oldalon, de azt már most érdemes tudnunk: minden helyszínen megvásárolhatók az összes eseményre érvényes jegyek, nagyon méltányos áron: a felnőtteké 1500 Ft-ba, a diákoké és nyugdíjasoké 800 Ft-ba kerül, hat éven aluliak számára a belépés ingyenes.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő