5 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaEgy asszony élete a történelem tükrében

Egy asszony élete a történelem tükrében

„Minden, amit valaha elértem, úgy sikerült, hogy átléptem a félelem korlátait” – ez a mottója annak a darabnak, amelyben Eleanor Roosevelt személyét Sólyom Kati nagyszerű színészi játéka jeleníti meg.

A monodráma során nem csak Eleanor Roosevelt viszontagságos élete tárul elénk, az ő alakjában saját magunkra is ráismerhetünk. Az USA egykori first ladyje, aki később az ENSZ Emberi Jogok Bizottságának vezetője lett, és részt vett az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának megalkotásában, hosszú utat tett meg, amíg megtalálta az igazi hivatását, azt a munkát, amely által az emberi méltóság mellett szállt síkra. Sólyom Kati a színpadon életre kelti ezt az asszonyt, aki az idők folyamán megjárta a poklok poklát, csalódott, félt, de végül győzött, legyőzte saját magát is…

Egy karosszék, néhány kalap, egy pódium, és a bravúros színészi játék által könnyek és nevetés között lepereg előttünk Eleanor magányos, félelemmel teli gyerekkora, a fiatalsága, a szerelem, a csalódások sorozata, a sok-sok küzdelem, helytállása a nagyvilágban, az emberi életet átszövő mélységek és magasságok.

Vajon nem hasonló helyzeteket, érzelmeket élünk át mi is a mindennapok során?

Eleanor életéből erőt és kitartást meríthetünk, amely segítségünkre lehet abban, hogy mi is átlépjük a saját korlátainkat, szembenézzünk a félelmeinkkel, hogy ezáltal ne csak önmagunk, hanem mások számára is élhetőbbé tegyük a világot.

Ajánlom a darabot a tanítványaimnak, a középiskolás diákoknak és a felnőtt korosztály minden tagjának.

Nagy Katalin

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő