„Nagyágyúk” kiállításai Pécsett

Két jeles alkotó, két különböző karakter, két nagyon izgalmas tárlat. Ezt élvezheti a pécsi közönség hamarosan. Gellér B. István kiállítása szeptember 23-án nyílik a Pécs Galériában, drMáriásé pedig szeptember 30-án az M21-ben.

Dr. Marias festomuvesz. portre. kep: Stiller Akos 2013.12.13.
Dr. Marias festomuvesz. portre. kep: Stiller Akos 2013.12.13.

A Pécsett élő Munkácsy-díjas képzőművész hetven éves. Most az utóbbi néhány év alatt készített, döntően a festmény és szobor, térberendezés határterületein vizsgálódó munkáját mutatja be a Pécsi Galériában Gellér B. István és Toloose Lawtrac címmel. A „mi van soron most?” kérdésére adott válasza a fiatal kor elmúlásával saját érzelmi és emberi érésének közegéből származik, műveivel ma az elégia irányába fordult. A minden esetben személyes mitológiaigényétől átitatott tárgyakban titokzatos hangulatokat idéz fel, sajátságos aszimmetriát teremt formák és jelentések, jelek és színek, köznapiság és költőiség elegyítésével keltette képzettársítások között. De soha nem diszharmóniát. Gellér B. István mesteri eredetiséggel őrzi meg alkotásaiban a klasszikus avantgárd korának szabadságeszményeit, őszinte és máig belső párbeszédekre képesítő ragaszkodását a Martyn Ferenc és nemzedéke által meggyökereztetett modern magyar művészet hőskorához. Az absztrakció ma sem uralkodik Gelléren, felidézett formáinak, azok kombinációinak mindegyike tapad az érzékelés, észlelés köznapinak is tekinthető alakzataihoz, munkáiban minden egyszerre nevezhető néven, és egyszerre szolgál rébuszként. Gellér műveiben ott érzékelünk valami rettenetesen nehezen meghatározható vizuális és szellemi minőséget, ami a festészet huszadik századi szabadságtörekvéseinek értékes eredménye volt Pécs művészetében is.

Eggyel ifjabb generáció tagja drMáriás, aki idén ötven – ennek apropóján vállalkozik a Zsolnay Negyed arra, hogy páratlanul gazdag alkotói tevékenységének egy átfogó szeletét bemutassa, Meg fogsz gyógyulni! címmel, a kiállítás kurátora Gulyás Gábor.

A művész festményei az utóbbi években szinte a hétköznapjaink részévé váltak. A hazai közélet szereplőit és eseményeit ironikusan bemutató képek túlzás nélkül egy új művészeti formát honosítottak meg Magyarországon – olyat, amely beleszól, hozzászól, közbeszól, értelmez és válaszra késztet. Napilapok címoldalain, kereskedelmi tévéadásokban, bulvárlapokban s a közösségi média megannyi formájában találkozhattunk velük.

drMáriás csiklandoz, elgondolkodtat, megbotránkoztat, felvidít – szeretetteli hangján provokál, hogy felrázzon bennünket azokból a sémákból, szerepekből, lövészárkokból, amelyekbe olykor akarva-akaratlanul is belecsúszunk. A kiállítás címe ezért akár tevékenységének mottója is lehetne.

A kiállításon ízelítőt kaphatunk az alkotó irodalmi tevékenységéből is. Eddig megjelent két verses- és hét prózakötetéből Ladik Katalin, Fábry Sándor, Keresztury Tibor, Waszlavik Gazember László, Lovasi András, Lévai Balázs és Rátgéber László olvas majd fel.

drMáriás kiállítását Gulyás Gábor mellett Rátgéber László, a művész egykori padtársa nyitja meg. Az egybegyűlteket Páva Zsolt polgármester üdvözli majd, akinek portréja szintén szerepel a tárlaton.

táblakép2

vezeto_Gellér B. I._tablakep_01

 

 

 

Hirdetés