Naprendszer-túraútvonal várja a Szegedre érkezőket

Szegedre méretezett Naprendszer-túraútvonalat készített a Partiscum Csillagászati Egyesület (PACSI); ezen megismerhetők – a fénysebesség többszörösével utazva – a Naptól a Neptunuszig és a Plutóig szűkebb kozmikus hazánk jellemzői és valós méretei, hanem a dél-alföldi város látnivalói is az „űrutazók” elé tárulnak- közölte a szervezet az MTI-vel.

Több külföldi egyetemi városban már régóta működnek hasonló modellek, amelyeken végigsétálva a valóságban is megérthetők a Naprendszer méretei, a gigantikus távolságok és a bolygók nagysága. Nemcsak az iskolai oktatásban használhatók a hasonló útvonalak, de egyben igazi turistacsalogató látványosságok is. A túraútvonal mentén a későbbiekben a PACSI el akarja helyezni a bolygók jellemzőit és a méretarányos modelljét ábrázoló táblákat is.

Emellett hamarosan elkészül, és az internetről letölthető lesz egy tájékoztató füzet – a Szegedi Naprendszer-túra útlevele –, melyben az égitestek jellemzői, fényképei mellett látható lesz az útvonal mentén található szegedi nevezetességek leírása is. Szintén letölthető lesz az a hanganyag, melyet akár mobiltelefonról is hallgathatnak majd a túrázók.

A Naprendszer-túrában szereplő bolygókat, és azok Naptól mért távolságait méretarányosan kicsinyítették le. Az érdeklődők az öt kilométer hosszú útvonalon érinthetik az összes bolygót, hogy végül eljussanak a séta végén a Neptunuszhoz, illetve a Plutót is megtalálják. Az indulási pont, a 110 cm-es napmodell, azaz a Naprendszer középpontja a Móra Ferenc Múzeum előtti parkban található. A sorban következő égitestek – a 0,4 centiméteres Merkúr, az 0,95 centiméteres Vénusz és az 1 centiméteres Föld, valamint a félcentis Mars – még jól látható távolságban, a Tömörkény Gimnáziumig néhány perces sétával is végiglátogatható.

Innen azonban már valóban nagy utat kell bejárnia a vándoroknak, hogy a 11,2 centiméteres Jupitert az Aradi vértanúk terén elérjék, majd ezt követően a Szentháromság utcán haladva a Nagykörút végén a 9,2 centiméteres Szaturnusszal találkozhassanak. Ezt követően a Mátyás téri Ferences templomot érintve Alsóváros napsugaras házai között, a Bálint Sándor Emlékháznál érik el a 3,7 centiméteres Uránuszt, hogy tovább haladva, a Pick Szalámigyáron túl, Szeged déli határában, Kecskéstelepen, a Partiscum Csillagászat Egyesület csillagvizsgálójánál a 3,6 centiméteres Neptunusszal érjen véget a séta. Aki még nem fáradt el kellőképpen a valóságban 4 kilométeres, virtuálisan azonban 4,5 milliárd kilométeres úton, kisétálhat a Belvárostól mintegy 5 kilométerre található Szegedi Repülőtérre a Plútó 0,2 centiméteres modelljéhez.

Az egyesület célja a csillagászat népszerűsítése, iskolai és iskolán kívüli oktatásának támogatása, valamint az amatőr csillagászok segítése.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés