Negyedszer találkoznak a táncosok Pécsett

„Csúcsfesztivállá nőtte ki magát ez a tánctalálkozó – mondta Vincze Balázs igazgató a IV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó szerdai sajtótájékoztatóján. – Ötletét az EKF-cím elnyerése adta, de reményeink szerint 2010 után is folytatódhat, hisz gyökeret eresztett, nívós, rangos eseményként találta meg helyét a város nagyrendezvényei között.”

Az első ízben 2007-ben megrendezett Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó életre hívóinak célja, hogy új produkciók, kezdeményezések, amatőr együttesek bemutatkozása mellett külföldi társulatok részvételével a világ táncművészetére is kitekintést is adjon. Az egyhetes programban Pécsett szlovén, szerb, francia, japán, kubai táncosok adnak elő, és a helyi tánciskolák mellett fellép három nagy vidéki balettegyüttesünk is.

Szeptember 20-27. között rendezik meg a mustrát, amelynek létrehozása a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódott, a szervezők ugyanis egy, a városban korábban még nem létező rendezvényt szerettek volna meghonosítani a baranyai megyeszékhelyen.

Az immár negyedik alkalommal megtartandó tánctalálkozón a minőségi produkciók felvonultatásán túl cél az is, hogy minél sokszínűbb legyen az esemény, s illeszkedjen a város kulturális örökségéhez. A fesztivál keretében elsősorban a kortárs tánc és a modern balett az irányadó, ám néptánc, illetve hip-hop produkciókat is szerepeltetnek a műsorban.

A szervezők gyermekelőadással is kedveskednek a legkisebbeknek, Gulliver egyik vándorlását viszik színpadra, a Színház téren, valamint a Széchenyi téren pedig a Tánc-Szín-Tér program keretében más helyi amatőrök is fellépnek. Jubileumot is tartanak: a Táncoló Egyetem program tizedik évfordulóját ünnepli majd az esemény zárásaként, melynek keretében salsa táncbemutató, akrobatikus rock and roll, s Guinness-rekordkísérlet is lesz.

A találkozó fősodrában bemutatandó művekben a nézők előtt elevenítik fel a kubai életet, s egy szerelmes pár világán keresztül az emberi viszonyokat, lesz Chopin- és Sztravinszkij-mű táncos feldolgozása is, hét női táncosra és egy zenészre készült előadás, különleges szólódarab, valamint egy estén lép fel – az „Egy mindenkit visz” elve alapján – a Pécsi Balett, a Győri Balett és Szegedi Kortárs Balett.

A hazaiakat még a TranzDanz, a Madách Musical Táncművészeti Iskola és az Urban Dance Theatre képviseli. A pécsiek közül a Mecsek Táncegyüttes, a Misina Néptáncegyüttes, a Tanac Táncegyüttes és Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola diákjai is bemutatják tudásukat.

A 2010-es fellépők között van a kanadai Compagnie Marie Chouinard, a Motionhouse az Egyesült Királyságból, az izraeli Vertigo Dance Company, déli szomszédunktól, Szerbiából az Újvidéki Szerb Nemzeti Színház Balettegyüttese – Új Táncfórum. Itt lesz a japán Hiroaki Umeda, a szlovén Ballet Maribor, a DanzAbierta Kubából, valamint a francia Ballet Preljocaj. A táncos programok délután kezdődnek és késő estig tartanak, s több helyszínen – a Színház téren, a Széchenyi téren, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Pécsi Horvát Színházban, a Kossuth téren, valamint a Cella Septichorában – zajlanak az majd az események.

Hirdetés