Hirdetés

A zenekar 2021/2022-es jubileumi évada igazán emlékezetes marad, de messze nem csak a Covid-járvány kikényszerítette speciális, váratlan helyzetek miatt. Közlemény.

A Pannon Filharmonikusok június 21-én évadzáró társulati ülésén búcsúzott Az élet sója elnevezésű, több okból is különleges jubileumi évadától.

  • A 210 éves együttes 2021-ben a hazai együttesek közül elsőként kapott felkérést arra, hogy évadonként két koncertet adjon a zene fővárosában, a bécsi Musikverein Aranytermében, az évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatban.
  • A nemzetközi jelenlét nem merült ki a kétszeri bécsi bemutatkozásban. Wrocławban, az Alsó-Szilézia tartomány fővárosában, a Közép-Európa egyik legnagyobb kulturális központjaként működő Nemzeti Zenei Fórumban is eleget tett meghívásának a társulat, fellépését pedig a Wrocławi Filharmonikusok pécsi vendégjátéka követte.
  • Az eszéki kulturális élet vezetőivel élénk szakmai kapcsolat épült ki, és a zenekar menedzsmentje részt vett a rotterdami Classical Next nemzetközi konferencián.
  • A pandémia ellenére a zenekar megtartotta minden bérletes és ünnepi hangversenyét mind a Kodály Központban és a Pécsi Bazilikában, mind a Müpában, eleget tett hazai meghívásainak.
  • Az együttes részt vett a Pécsi Nemzeti Színház zenés produkcióinak előadásában.
  • Nagysikerű együttműködést folytatott és a Pécsi Tudományegyetemmel, kiemelten annak Művészeti Karával.

A vírus okozta szorult helyzetéből az együttes a legtöbbet kívánta kihozni:

  • Augusztusban az Ördögkatlan Fesztiválon a csillagos ég alatt adott Törőcsik Mari emlékére koncertet, majd megalapította a Kodály Aperitifet.
  • Minisztériumi támogatásnak köszönhetően több mint 130 regionális köztéri kamarakoncerten léptek fel az együttes tagja a Dél-Dunántúl kisvárosaiban.
  • Pályázati forrásból a zenekar a gyerekek számára online beavató Babzsák és Csigaház koncerteket vett fel és osztott meg díjmentesen a világhálón, valamint személyre szabott, egyedi gyerekeknek szóló szoftvereket fejlesztett.
  • A HVG Könyvek és a Pannon Filharmonikusok kiadásában megjelent Fantasztikus klasszikusok című könyv életre kelt a zenekar gondozásában: két egyedi fejlesztésű program keretében az általános iskolások találkozhattak új formában a zenekarral.
  • A gyerekek a Bóbita Bábszínházzal és a Pécsi Balettel történő koprodukciók miatt két világszínvonalú előadásban is gyönyörködhettek idén: karácsony előtt A diótörő, 2022 tavaszán pedig Kodály Zoltán Háry János bemutatójára került sor.
  • Flört címmel indított péntek esti koncertsorozatuk kiemelt sikert ért el a fiatalok körében.
  • Világszenzációként a Magyar klasszikus zene napján bemutatták a Gyöngyösi Levente és Visky András Trianon-évfordulóra komponált művét.
  • Díjátadó esten emlékeztek meg Bertók Lászlóról.
  • A zenekar az esztergomi Bazilikában előadta Liszt Ferenc Esztergomi miséjét.

A következő évad kedvelt nagy sorozatainak zenei programjáról és fellépőiről már fellebbent a fátyol, a Pannonicum-, a Kodály- és Musica Sacra-bérletek elérhetőek online és személyesen, ez utóbbi esetben akár Szép-kártyával is megvásárolhatóak. Új sorozataiban az emberi létezés szépségei iránt érzett rajongás, az emberi kitartás, az élet tisztelete visszhangzik. A zenekar azt üzeni közönségének, hogy „pörgő” világunkban különösen fontos a kiszámíthatóság, megbízhatóság – a véletlenszerű „kultúra-gyorsfogyasztás” helyett várakozással fogadhatjuk be a muzsikát, bérletesként refrénként térhet vissza feszültségekkel teli, rohanó életünkbe egy hangverseny-estényi nyugalom, klasszikus bérletesként részesei lehetünk egy művészeti közösségnek. Akár fütyülhetünk is rá, hogy mikor és kinek a koncertjére járunk majd ősztől, de a Pannon Filharmonikusok azt ajánlja, hogy inkább azt a jóleső érzést keressük, mint amikor együtt fütyüljük, dúdoljuk az előadóval egy dallam jól ismert, és várva várt refrénjét.

Hirdetés