Nemzetközi ifjúsági kórus-workshop

Az Egyesült Államok, Japán, Erdély és Magyarország több kórusát hívta Pécsre, Európa egyik idei kulturális fővárosába a Pécsi Református Kollégium Vegyeskara. A közös munkát nagyszabású koncert zárja.

A Pécsi Református Kollégium Vegyeskara 1995-ös megalakulásától kezdve fontos résztvevője a pécsi kóruséletnek. Az elmúlt másfél évtizedben több alkalommal jártak Németországban, Hollandiában, Svájcban, az összes szomszédos országban koncerteztek, Erdélybe és a horvátországi Drávaszögbe rendszeresen visszatérnek. 2008 őszén az Amerikai Egyesült Államokban jártak, egy 12 állomásos turnén.

A református hagyományok legrégebbi és legpatinásabb képviselőjével, a Debreceni Református Gimnázium Kántusával régóta jó viszonyt ápolnak a pécsiek. Az elmúlt évtizedben pedig egy olyan nemzetközi testvérkórus-kapcsolati hálót építettek ki, amely Kolozsvártól Tokión át Amerikáig Pécsre hozza a Református Kollégium Vegyeskarának barátait az augusztusi workshopra. A kórusokkal külön-külön több ízben munkálkodott együtt a pécsi gimnáziumi vegyeskar, azonban ez lesz az első olyan alkalom, amikor az összes partner kórus együtt lesz.

A szakmai munkát Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy és dr. Hoppál Péter DLA karnagy (képünkön vezényel) vezeti. A többnapos közös munka gyümölcseként saját repertoárjukat és összkari műveket bemutató hangversenyeket adnak Pécsett, a Balatonnál és Budapesten. A szervezők amolyan felvezető programnak szánják a workshopot a hétvégén kezdődő Pécs Cantathoz. A zene- és műértő közönség az ambiciózus fiatalok koncertjével ráhangolódhat a nagy, nemzetközi, több korosztályt felvonultató kórusfesztiválra.

Amint azt Tavali Emil szervező elmondta: a kórusok augusztus 9-én érkeznek Pécsre, az ismerkedést követő napon pedig megkezdődik a közös munka. Augusztus 12-én fellépnek a Pécs-Kertvárosi Református Egyházközösség temploma előtti téren, ahol a vendéglátó város, Tri-Cities (USA), Tokió, Kolozsvár és Debrecen fiataljai lepnek fel.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés