Növekvő Város: Gellér B. István kiállítása

November 26-án nyílik a Pécsi Galériában Gellér B. István képzőművész kiállítása Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosának a képzőművészet pécsi mestereit bemutató sorozatában. A tárlat december 30-ig tekinthető meg.

hirdetés

A 2010-es kulturális programsorozat egyik fontos célja a pécsi kötődésű, európai léptékű alkotók megismertetése a széles közönséggel. A programsorozat keretén belül Bencsik István szobrászművész, Pinczehelyi Sándor festőművész és Gellér B. István grafikus és szobrász életmű-kiállítása lesz látható, amelyhez kapcsolódóan monográfia is megjelenik.
Gellér B. István 1971-ben végzett a Janus Pannonius Tanárképző Főiskolán.

A főiskola mellett Martyn Ferencnél tanult, őt tekinti mesterének. Számos díj, kitüntetés tulajdonosa – Grand Diploma for Drawing a tuzlai Nemzetközi Rajzbiennálén; Munkácsy-díj; a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje. 1968 óta állítja ki műveit. Az 1970-es években született alkotásai geometrikus, neokonstruktivista szemléletű, ritmikus, forma- és színviszonylatokkal foglalkozó grafikai lapok, festmények, majd konceptuális művek és installációk.

1978-tól egyéni mitológiát teremtve, egy nem létező ősi kultúra, a Növekvő Város archeológiai feltárásába, néprajzi, kultúrtörténeti feldolgozásába fogott. A kvázi-feltárás során a művész, illetve régész alteregója megteremtette a Város archaikus társadalmának írásbeliségét, szokásait, kultuszait. A feltárás ,,eredményeit” installációkban, fotón, videón dokumentálja, a megfejtett szövegeket közzéteszi.

Gellér B. István képzőművész kiállítása november 26–december 30. között lesz látható a Pécsi Galériában és a Kisgalériában. A kiállítás kurátora, Hajdu István – aki egyben az erre az alkalomra megjelenő monográfia szerzője is – véleménye szerint a „A Növekvő Város ciklus címmel összefogott, mára hatalmassá lett műegyüttes.

Valódi interartisztikai teljesítmény ez: tudomány, képzőművészet és irodalom (és zene) egymásba indázásának eredménye.” Gellér B. István több mint húsz éve építi egy sohasem volt város, egy sohasem volt kultúra – valahol a mediterránon innen, rajtunk túl, s a bonyolultabb kő- és az egyszerűbb fémkorszak határán fekvő – romjait.