7 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapHírzónaNyári Egyetem a PTE-n

Nyári Egyetem a PTE-n

A kulturális diplomácia a témája a Nemzetközi Tanulmányok Nyári Egyetemnek, amelyet június 28. és július 7. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen.

Szalai Mónika, a rendezvény operatív főszervezője a csütörtöki, pécsi sajtótájékoztatón elmondta: a korábban Pécsi Nemzetközi Kultúrhét (ICWiP – International Culture Week in Pécs) elnevezésű eseményt tizenhetedik alkalommal tartják meg, a rendezvényre tíz országból mintegy félszáz felsőoktatási hallgatót várnak.

Hozzátette: a SIEN Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem által szervezett eseménysorozat egy angol nyelvű, külső érdeklődők számára is nyitott ifjúsági szakmai konferenciát, továbbá a brit parlament gyakorlatához hasonló vitafórumokat, tréningeket, egy disputa versenyt és szabadidős programokat foglal magába.

A diákok huszonkét előadó, köztük kulturális intézetek, nagykövetségek képviselőinek közreműködésével ismerhetik meg Magyarország és a környező országok kulturális politikáját, majd megvitatják az elhangzottakat.

A fesztivál résztvevőit emellett városnézésre, filmvetítésre, éjszakai túrára és például egy country show-ra is várják.

Tarrósy István, a rendezvény alapítója korábban az MTI-nek azt mondta: elsősorban anyagi okai voltak annak, hogy a 2010-ben még Európa egyik nagy tematikus ifjúsági fesztiváljaként számon tartott ICWiP  2011-ben „visszatért a gyökereihez”.

A rendezvény szervezői három évvel ezelőtt még 40 millió, de az azt megelőző esztendőkben is 20 millió forintból gazdálkodhattak. Az idei költségvetés mindössze 7 millió forint, amely nem teszi lehetővé a résztvevők, a városlakók és a turisták kikapcsolódását szolgáló koncertek, nagyszabású kulturális programok lebonyolítását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő