Olyan pécsieket mutatnak be, akik meghatározzák a város arculatát

A Pécs-decentrum Kulturális Egyesület február 18-án útjára indítja Pécsi beszélgetések sorozatát, melynek lényege, hogy „A helyi identitás és kohézió erősítése Pécsett” elnevezésű pályázat keretében 12 beszélgetést szerveznek neves pécsiekkel, negyedévenként a Balokány-beli Pepitában. Ennek kapcsán kérdeztük Gilbert Editet, az egyesület vezetőjét.

– Mit kell tudni a Pécs-decentrum Kulturális Egyesületről?

– Több mint egy évtizede szervezzük kulturális-közéleti kerekasztalainkat, kamaraművészeti eseményeinket Pécsett. Névadásunkban tükröződik, hogy székhelyünk Kelet-Pécs, egyúttal erős az egyetemi kötődésünk. Közvetítünk régiók, szakmák, korosztályok, nézetrendszerek közt, amelyeket beszélgető helyzetbe hozunk.

– Hogy jött a Pécsi beszélgetések-sorozat ötlete? Mi a célja az eseményeknek?

– A fentiek ismeretében nem meglepő, hogy eltalált bennünket „A helyi identitás és kohézió erősítése Pécsett” elnevezésű pályázat, ahol lehetőséget kaptunk 12 beszélgetés folytatására, negyedévenként egyre a Balokány-beli Pepitában. Olyan ismert és kisebb közösségekben ismert pécsieket mutatunk be a nagyobb nyilvánosságnak városunkhoz fonódó történeteiken át, akik meghatározzák Pécs arculatát.

– Ha jól sejtem, Pécs és a pécsiség nagy hangsúlyt kapnak majd?

– Valóban. Így rajzoljuk ki, alkotjuk meg a város identitását a résztvevőkkel együtt, akik hozzátehetik saját történeteiket a meghívott vendégéhez.

A sorozat első meghívott vendége Pécs legendás balettművésze, Uhrik Teodóra lesz

– Miért Uhrik Teodóra az első vendég? Kik követik majd őt a sorban, ha nem titok?

– Konszenzus volt az egyesületünkben őt illetően, hiszen fontos művésze városunknak, izgatottan néznénk az ő szemén keresztül lakóhelyünkre. Azért is gondoltunk rá, mert mind fővárosi, mind nemzetközi tekintetben rálát helyi vonatkozásainkra. További meghívottaink esetében ugyancsak a sokrétű tapasztalat, a mesélőkedv, a teljesítmény, a tisztesség lesz a kiválasztás elve. Számítunk a pécsiekre ajánlataikkal: a helyszínen és Facebook-oldalunkon megtehetik javaslataikat, rövid indoklással. Neveket azért nem említenék, mert még ők sem tudnak róla, hogy bekopogunk hozzájuk. Nagy valószínűséggel lesz köztük helytörténész, gyermekorvos, aktivista, szobrász, drámapedagógus. Valószínűleg nem keresünk meg politikust és írót, hiszen nekik elég szereplési lehetőségük van, s nem is feltétlenül az egyetemről kerülnek majd ki beszélgetőtársaink.

– Mikor lesznek a következő alkalmak, ha már lehet tudni?

– Negyedévenként egy, legközelebb májusban, s nyáron is. Az utóbbira egy Egyesült Államokban élő pécsi származású történészprofesszor érkezik, aki egyre gyakrabban látogat haza és foglalkozik pécsi témákkal. Az utolsó fél órában kötetlen beszélgetést tervezünk a jelenlévőkkel egy kis megvendégelés keretében.

 

 

A program Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében a Helyi Identitás és Kohézió Erősítése Pécs Városában
(TOP-6.9.2-16-PC1-2017-00001)
című projekt keretében valósul meg.
 (x)

Hirdetés