5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKoncert„Könnyek közt": online koncertet ad a Pannon Filharmonikusok

„Könnyek közt”: online koncertet ad a Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok annak ellenére, hogy közönsége személyesen nem lehet jelen a Kodály Központban, mégis játszik és örömmel közvetíti élőben hangversenyeit. A kulturális rendezvényeket érintő hatályos rendelkezések tudomásulvételével a zenekar menedzsmentje újra- és újra áttervezi műsorait. Így maradt a soron következő, november 21-i hangverseny eredeti címéből (Könnyek és csínyek) csupán a Könnyek.

Könnyek közt? – avagy egyik szemünk sír, a másik meg…

[su_quote]A közönségünk és zeneművész közösségünk egysége különleges érték még a távolságtartásra kényszerülő és így az online térre áttérő világunkban is. A zenekar menedzsmentje, művészeti vezetése felkészült és intézkedéseivel azonnal reagált az újabb változásokra, a zenekar tehát tovább folytatja a próbákat. A járvány előző szakaszaiban is sikerült fegyelmezettséggel, hatékonyan és gyorsan reagáló intézkedésekkel elérni, hogy nem állt le a munka, amíg a muzsikusok egészségesek és a szabályozás engedi, lesznek hangversenyek![/su_quote]

– nyilatkozta Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója.

A prémium minőségű, koncertfilm jellegű, online és egyben élő közvetítések (live stream) technikai feltételeivel a zenekar már három hangversenyét streamelte egy professzionális filmes stábbal. A nyilván igen erőforrás-igényes szolgáltatásához, kvázi a klasszikus zene életben tartásához és a közönséghez való eljuttatásához a zenekar most örömmel vár új közönséget és partnereket maga mellé.

November 21-én este 8 órai kezdettel az online térben Könnyek és csínyek (áthúzás az eredetiben!) című koncertjét közvetíti élőben a zenekar a Kodály Központ hangversenyterméből, az est dirigense Varga Gilbert vezető karmester, közreműködik Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, aki a magyar mérnökökkel kifejlesztett Bogányi-zongorán játssza ezen az esten Wolfgang Amadeus Mozart c-moll zongoraversenyét. A cím így lett igencsak beszédes: az eredeti zenei program változásával egyszerűen áthúzták a cím felét, csupán a könnyek maradtak… Ugyanakkor örömteli, hogy az online térben, az élő kapcsolat is fenntartható. Ezen az estén megismerkedhetnek az úgynevezett Bogányi-zongorával is, amit magyar mérnökök segítségével fejlesztettek ki. A hangszer úgy látványában, mint hangzásában egy új, érdekes élményt nyújt – nem másutt, mint mindannyiunk nappali szobájában! Mert nem mindegy, hogy mit hallgatunk!

Műsor

Wolfgang Amadeus Mozart: c-moll zongoraverseny K.491
Gabriel Fauré: Pavane, Op. 50
Georges Bizet: I. (C-dúr) szimfónia

Jegyek ide kattintva érhetők el.

Gergely inspiratív játéka nélkülözi a sémákat és a pózokat, az előre begyakorolt fordulatok nála csak azt szolgálják, hogy mindig szabad maradhasson, hogy adott pillanatban dönthessen egy frázis kimeneteléről. Olyasfajta zenélés az övé, amit csak a nagymesterek, Rachmaninov vagy Thibaud tudtak – mondta Bogányi Tibor a Papagenónak.

ELŐZETES

December 9-én a Kodály Központ első nyilvános hangversenyének idén 10 éves jubileumán a Pannon Filharmonikusok ünnepi hangversenyt közvetít.

További részletek ide vagy ide kattintva érhetők el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő