11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaOrgonakoncertek, püspökvári esték

Orgonakoncertek, püspökvári esték

Jövő szombaton kezdődik a pécsi bazilika OrgonaPont sorozata, amely december végéig nyolc hangversennyel, neves hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget. A Püspökvári Zenés Esték szabadtéri programjai nyárra korlátozódnak, idei koncertjeiből még kettőt élvezhetünk.

Tizenöt éve kínál a közönségnek nívós orgonakoncerteket a pécsi bazilika három évszakon átívelő sorozata, mely augusztus elejétől december végéig tart. OrgonaPont néven 2007 óta tartjuk számon, amikor a felújított Angster-orgona tiszteletére hirdették meg azt. Az idei program nyolc hangversenyt foglal magában, az első augusztus 7-én este nyolckor Carel Christian Schultz holland orgonaművész fellépésével indul.

-Kezdettől fogva az a célom, hogy bemutatkozhassanak e sorozat keretében a legkiválóbb hazai orgonisták és a hangszer Európa-szerte elismert szólistái – meséli Szamosi Szabolcs, a pécsi bazilika orgonistája és művészeti vezetője. – Vendégünk volt már sok híres katedrális – a londoni, a párizsi, a római – méltán híres művésze, ezt a sort folytatja nyitókoncertünk előadója, de osztrák és német muzsikusok is jönnek még idén. A közönség hallhatja majd Ella István és Dergez Zoltán orgonajátékát, de a hangszerek királynője mellett harsona és több népi zeneszerszám, sőt énekszó is szerephez jut egy-egy esten. Szeptemberben például, Ernst Triebel koncertjén a bazilika Mozart Kórusa működik közre, október végén pedig, a halottak napja előtt Égi hang című műsorával Lovász Irén, Mizsei Zoltán és Ágoston Béla segíti a lelki ráhangolódást. Jómagam Gráf Ádám dzsesszzenésszel egy karácsonyi énekekre improvizáló orgona-trombita koncertre várjuk a közönséget december végén.

– Miként áll össze a szezon műsora?
– Első körben szabad kezet kapnak a felkért művészek, ők tesznek javaslatot arra, mit szeretnének játszani. Ennek ismeretében véglegesítjük a zeneműveket, hogy hűséges bérleteseink számára is változatos maradjon a kínálat, s a klasszikusok mellett kortárs komponisták is helyet kapjanak. Bach valamely kompozíciója gyakran szerepel a repertoáron, így ő állandó szerzőként jelen lesz idén is. Nagy örömömre szolgál, hogy október 14-iki orgonakoncertemet az MR3 Bartók Rádió rögzíti, s az Európa Kulturális Fővárosa program jegyében Európa-szerte sugározza is.

– Kifejezetten nyári, szabadtéri programot kínál a Püspökvári Zenés Esték elnevezésű sorozat.
– Ezt az az igény hívta életre, hogy a világi muzsikának is teret tudjunk adni. Az egyházi zenének a szent terekben, a templomokban illendő megszólalniuk, de az ember életét másfajta muzsika is végigkíséri. A Püspöki Palota kertje méltó természeti környezetet nyújt ez utóbbiakhoz. A múlt héten a pécsi előadókból álló Harmónia Fúvósötös lépett közönség elé rendkívül változatos, stílusgazdag programmal. A második koncerten, augusztus 4-én 18 órakor a Németh Pál vezette Savaria Barokk Zenekar lesz a vendégünk, méghozzá egy különleges produkcióval: Haydn: A patikus című vígoperáját adják elő. E műfaj korábban nem szerepelt a sorozatban, így most újdonságnak számít. A komponista 1768-ban, az Esterházy-kastély operaházának megnyitására írta, Carlo Goldoni szövegére. Négy kitűnő énekes: Derecskei Zsolt, Károly Edit, Kóbor Tamás és Ducza Nóra kelti életre a commedia dell’ arte jól ismert figuráit. A produkciót a Pécs TV öt kamerával rögzíti, és augusztus 7-én 21 órakor műsorára is tűzi. (Rossz idő esetén a Dómmúzeumban lesz az előadás.) A sorozat a Budapesti Fesztiválzenekar művészeiből alakult Erdődy Kamarazenekar hangversenyével zárul augusztus 27-én. Ők egyebek mellett Lickl György egyik művét is játsszák majd, aki a bazilika zeneszerzője és karnagya volt az 1811-től, élete végéig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő