3 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapArtOrsós Gyurika bámulatos rajzait láthatják a pécsiek!

Orsós Gyurika bámulatos rajzait láthatják a pécsiek!

Orsós Gyurit bizonyára sok pécsi ismeri. A végtelenül tehetséges autista fiú elképesztő precizitással örökíti meg Pécs, az ország és a világ legszebb épületeit. Alkotásai igazi művészi értéket képviselnek, amire büszkének kell lennünk, hiszen ilyen sajátos művésze nem minden városnak akad. Február 28-án pedig élőben is láthatjuk munkáit, ugyanis az Apáczai Művelődési Házban megnyílik egy hiánypótló kiállítás Gyurika rajzaiból!

A pécsi Orsós Gyuri nem mindennapi tehetség. Rajzain, festményein Pécs nevezetes épületei, legszebb utcái mellett a világ ismert építményei is megelevenednek, majdhogynem a szó legszorosabb értelmében, ugyanis az autista pécsi művész olyan aprólékos műgonddal, olyan részletekbe menően ábrázolja szeretett házait, templomait, kastélyait, amire leginkább csak egy mérnök lenne képes.

Képei értékes műalkotásoknak számítanak

Készített már képet többek között a Szabadság úti polgári villákról, a Pécsi Nemzeti Színházról, a Vasváry-házról, a Barbakánról, az Apolló moziról, a Nádor Szállóról – csak azért, mert félt, hogy lebontják – de olyan pécsi utcák is megihlették, mint a Szepessy Ignác utca, a Szent Mór utca, a Káptalan utca, vagy az Apáca utca.

Kiállítása kötelező látnivaló

Gyurika különleges műveit február 28-tól láthatjuk a Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Házában (Apáczai körtér 1/D. épület). Az „Amit a homlokzatok mesélnek” című kiállításának megnyitója 17 órakor lesz. Az eseményen köszöntőt mond Csizi Péter országgyűlési képviselő és Kövesi Mária, a Pécsi Kulturális Központ igazgatója. A kiállítást hivatalosan Fodor Ildikó, az Éltes Mátyás Iskola rajz szakos tanára nyitja meg, aki Gyurika műveit szakmailag is értékeli a megnyitón.

A programon közreműködik az ANK Baranya Bokréta Népdalkör, valamint Lévai Erika Rozvány György: Gondolatok a kiállításról című versét mondja el.

Orsós György, azaz Gyurika rajza a zsinagógáról

Gyurikával készítettünk egy videót is:

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő