Országos Kékfestő Fesztivál Nagynyárádon

A kékfestő mesterség hagyományainak megőrzésére, a termékek népszerűsítésére rendezik meg az Országos Kékfestő Fesztivált, amelyre a hétvégén immár tizenkettedik alkalommal kerül sor a baranyai Nagynyárádon.

Erbné Merkler Csilla kulturális menedzser, szervező pénteken az MTI-nek elmondta, hogy a mintegy nyolcszáz lelket számláló község két-háromezer embert vár a szombatra és vasárnapra tervezett mintegy harminc programjára.

Az érdeklődők megtekinthetik a településen élő 91 éves Sárdi János és unokája, Auth Andor kékfestő műhelyét, bemutatótermét, találkozhatnak egy tiszakécskei és egy pécsi kékfestővel, valamint bemehetnek a helyi művelődési házban nyíló kékfestő kiállításra.

A tárlat Pápa, Tiszakécske, Debrecen és az ausztriai Steinberg kékfestő műhelyeinek termékeit, valamint kékfestő anyagokat használó foltvarrók alkotásait mutatja be. A több száz kiállítási tárgy többsége lakástextília, ágytakaró és ruha.

A vendégek szórakoztatásáról művészeti együttesek, ellátásukról helyi termelők, továbbá a falusi vendégfogadók Nagynyárádon rendezett sütő- főző fesztiváljának tizennégy résztvevője gondoskodik. Emellett a fesztiválon lesz veteránjármű-bemutató, kézműves kirakodóvásár, és utcabál is.

Magyarországon kevesebb, mint tízen gyakorolják az ősi német kékfestő mesterséget. Amíg a halvány búzavirágkék és indigókék anyagokból régen elsősorban a sváb lakosság hétköznapi ruháit varrták, ma inkább terítő, párnahuzat és függöny készül belőlük.

A kékfestő textíliák napjainkban is keresettek, a késztermékek nagy részét vendéglátóhelyek tulajdonosai, vagy olyan magánszemélyek vásárolják fel, akik ezzel szeretnék díszíteni üzletüket, otthonukat, de egyre többen vannak akik újra ruhákat készíttetnek belőle.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés