6 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapKoncertParádés fesztivállal érkezik újra Pécsre Domingo!

Parádés fesztivállal érkezik újra Pécsre Domingo!

Őrületes eseményekkel zárul a június a komolyzene kedvelői számára: első alkalommal jön a Plácido Domingo Classics rendezvénysorozat, négy napon keresztül parádés programok közül csemegézhetnek a pécsiek.

Világhírű énekesekkel, Plácido Domingo nevével fémjelezve rendezik meg első alkalommal a többnapos eseménysorozatot. De a pécsi közreműködők sem maradhatnak ki a sorból: a PTE egyetemistái és természetesen a Pannon Filharmonikusok is szerepet vállalnak a koncerteken.

Magonyi Andreas Zsolt, az esemény társigazgatója a rendezvénnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, Plácido Domingo utoljára harminc éve énekelt operaszerepet Magyarországon, ezért is nagy szó, hogy elvállalta az eseményen való szereplést énekesként. Ám ez azt jelenti, hogy egy olyan fesztivált kell megszervezni, ami méltó ahhoz, hogy a nevét viselje.

– Egy öt évre szóló megállapodás született a rendezvényről, cél, hogy egy olyan vibráló, európai színvonalú, multikulturális eseménnyé nője ki magát, ami minél több turistát vonz a városba.

Magonyi szerint Pécs alkalmas helyszín egy ilyen rangos fesztivál megrendezésére

Pécs városának hangulata, az itteniek közvetlensége teljesen alkalmas arra, hogy otthont adjon egy könnyed hangulatú komolyzenei fesztiválnak. Hosszú évek tapasztalata, hogy a pécsi közönség örömmel fogadja, élvezi az efféle rendezvényeket.

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok ügyvezető igazgatója elmondta, a zenekar ebben az évadban a „Győztesekkel játszunk!” mottót választotta magának.

– Nyáron, mikor az idény zárultával mindig kis hiány van komolyzenei koncertekből, a zenekar folytatja a mottó szerint, és a Plácido Domingo Classics minden rendezvényén közreműködik, ami nagy megtiszteltetést jelent –mondta.

Világhírű művészek érkeznek a városba

Magonyi Zsolt ezután részletesen ismertette a programot:

Június 22-én, a rendezvény nyitónapján a New York-i Metropolitan sztárjai érkeznek Pécsre: Soloman Howard, Yunpen Wang, Angel Blue. Őket a Szent István téren lehet meghallgatni este hét órakor. A szervezők kiemelt célja, hogy a rendezvény egyfajta kötetlen, „piknik” hangulatot árasszon a város szívében.

Június 23-án Pécs fiatal tehetségei mutatják meg mit is tudnak: a Virtuózok tehetségkutató szereplői adnak ingyenes koncertet a Szent István téren este hat órakor, őket ugyanott egy spanyol együttes követi, a Pellegrinos de Dalabai. Ezen az estén igazi mediterrán hangulatot szeretnének varázsolni a térre az ingyenes koncertekkel.

Június 24-én az Expo Center fog megtelni a rendezvény záró- és csúcseseményén: Verdi Traviatája fog elhangzani Plácido Domingóval és Marina Rebekával a főszerepben. További kuriózum, hogy a pécsi Nagy Viktor rendezi az operát, a koreográfus pedig Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója. Nagy szó az is, hogy az opera kisebb szerepeiben a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának végzős hallgatói is feltűnnek. Ilyen módon a PTE is részévé válik az eseményeknek.

A fesztivál további különlegessége, hogy 25-én még egy kortárs operát is meghallgathat a pécsi közönség a Pannon Filharmonikusok idénybeli utolsó közreműködésével, Alföldi Róbert rendezésében. Ez Rufus Wainwright kortárs, 2009-es operája, a Prima Donna.

Házigazdához méltóan, a Plácido Domingo Classics összes eseményén a Pannon Filharmonikusok játszanak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő