Páratlan Herendi-kiállítás nyílt Pécsett

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. királyi, főnemesi lakomákhoz készített porcelándíszeiből nyílt kiállítás pénteken a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Múzeum Galériában.

A fehér arany címet viselő tárlat bemutatja, hogy a legismertebb arisztokrata megrendelésekhez köthető dekorok hogyan fejlődtek az évtizedek során és hányféle különböző variációban készültek – közölték a szervezők.

A kiállítás címe a porcelánra utal, amelynek értéke vetekedett az aranyéval – írták, hozzátéve, hogy a manufaktúrában készített páratlan forma- és mintaválaszték egyaránt elbűvölte a császárokat, a királyokat és az arisztokrácia tagjait.

Az 1800-as évek közepétől – Fischer Mór porcelánfestő, porcelángyáros vezetése alatt – számos világkiállítási siker, a kor uralkodóinak megrendelései, a magyar arisztokrácia elitjének vásárlásai igazolták a manufaktúra műveinek igényességet és minőségét – részletezte a JPM közleménye.

A pécsi kiállítás fő tematikája az egykori megrendelőkről elnevezett, Apponyi-, Esterházy-, Gödöllő-, Hadik-, Viktória- és Waldstein-dekorációk bemutatása.

Mint felelevenítették, a herendi porcelán ma a világ mintegy 60 országában jelen van. A tárlat szeptember 11-ig tekinthető meg.

 

Hirdetés