5 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapArtPárizsból és New Yorkból érkeztek remekművek Pécsre!

Párizsból és New Yorkból érkeztek remekművek Pécsre!

A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában elindított Értéktár-programjának keretében Csernus Tibor festőművész három nagyméretű képe került a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményébe Párizsból és New Yorkból.

A Magyar Nemzeti Bank Értéktár-programjának köszönhetően juthatott el Pécsre Csernus Tibor Magyarországon és a világon egyaránt elismert festőművész ’80-as években, a művész legjelentősebb korszakában készült három festménye a pécsi Modern Magyar Képtárba (két másik képe pedig a fővárosi Szépművészeti Múzeumba).

Az Absolom, egy cím nélküli, és az Atalanta és Hippomenész című képeket bemutató sajtótájékoztatón Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kifejtette, hogy a képeket egy magyar műgyűjtő Párizsból, valamint New Yorkból vásárolta meg, majd adta el azokat a banknak. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2014 elején indította el Értéktár-programját, amelynek célja, hogy a külföldre, külföldi tulajdonba került magyar művészek alkotásait visszaszerezze, valamint, hogy a hazai művészeti hagyatékokban megtalálható fontosabb műkincsek megvásárlásával megelőzzék azok szétszóródását, külföldre kerülését, eltűnését.

Gerhardt Ferenc személyesen is ismerte Csernus Tibort, akinek egyik Pécsre került képe látszik a háttérben

– Nagyon furcsa, hogy én, mint közgazdász, Csernus Tibor munkásságáról beszélek, de nem tudom megállni, hiszen személyesen is ismertem az 1964-től Párizsban élő és 2007-ben ott elhunyt Csernus Tibort. Egyike volt azon művészeknek, akit itthon talán kevesebben ismertek és ismernek, mint külföldön, ahol viszont üstökösszerű pályafutást produkált. Bátor ember volt, aki szembement a korát meghatározó művészeti irányokkal, de mégis úgy tudott tenni, mintha azoknak eleget tenne – mondta a bank alelnöke.

Az Atalanta és Hippomenész című Csernus-kép

Páva Zsolt, Pécs polgármestere kiemelte, hogy az elmúlt néhány évben annak lehetünk tanúi, hogy a magyar kultúra egyfajta reneszánszát éli. Kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Bank értékmentő programjához hasonló folyamat zajlik Pécsett is.

Világszínvonalú képeket mutattak be

– Szerény lehetőségeinkhez képest igyekszünk pécsi, Pécshez kötődő értékeket megmenteni, kiemelten koncentrálva a Zsolnay-alkotásokra. Ebben az értékmentő munkában minden partnerrel szívesen együttműködünk, épp ezért nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy Pécsre kerültek Csernus Tibor képei, ezzel is elismerve a város művészeti értékeket védő munkáját. A legjobb tudásunk szerint fogjuk bemutatni és óvni ezeket a festményeket – mondta a polgármester.

A cím nélküli Csernus-kép

Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója elmondta, hogy a bank által Pécsett letétbe helyezett világszínvonalú képek véleménye szerint a pécsi múzeumi munka elismeréseként kaphattak helyet a Modern Magyar Képtárban.

A három műalkotás egy kamarakiállítás keretében egy hónapig megtekinthető a képtárban, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között, előzetes telefonos bejelentkezéssel a 0630/402915-ös számon.

Az Értéktár-program koordinálását, a műkincsek eredetiségének, művészettörténeti jelentőségét és értékének meghatározását a hazai országos közgyűjtemények vezetőiből és más neves szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló Tanácsadó Testület végzi. Az Értéktár-program megvalósítására a Magyar Nemzeti Bank igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő