Pécs is részese: megalakult a Magyar Kerámiavárosok Szövetsége

Tíz település részvételével pénteken Hódmezővásárhelyen megalakult a Magyar Kerámiavárosok Szövetsége.

A Gödöllőt, Hollóházát, Karcagot, Kecskemétet, Magyarszombatfát, Mezőtúrt, Pécset, Sárospatakot, Zalaegerszeget és Hódmezővásárhelyt egyesítő szervezet a hagyományos gyártási módszerekkel dolgozó kerámiaműhelyek és az egyes településekhez köthető jellegzetességek megőrzése és támogatása mellett a kerámiakultúra, a kerámiaművészet, a turizmus, a keramikusoktatás, valamint a gazdaságfejlesztés megerősítésén dolgozik majd.

Almási István (Fidesz) hódmezővásárhelyi alpolgármester elmondta, az önkormányzat a kerámiaipar és a kézműves szektor fejlesztésében, valamint a nemzetközi együttműködések terén elért eddigi eredményei és tapasztalatai alapján kezdeményezte a magyar kerámiavárosokat összefogó országos szövetség megalakítását.

A város kerámiakultúra iránti elkötelezettségét jól szemlélteti, hogy Hódmezővásárhely vezette a nyolc európai ország hat városa és öt nem önkormányzati partnere részvételével tavaly szeptemberben záruló, hároméves CeRamICa-projektet, amelynek során egymás sikeres gyakorlatát megismerve feltérképezték, milyen gazdasági szerepe lehet a kerámiaművességnek, felmérték a turisztikai igényeket, valamint megvizsgálták a hatékony marketing- és képzési eszközöket.

Az újonnan létrejött szövetség fő célkitűzése a hagyományos gyártási módszerekkel dolgozó kerámiaműhelyek, valamint az egyes tagok hagyományaihoz köthető jellegzetességek megőrzése és támogatása, a helyi kulturális, illetve történelmi értékeknek tekinthető kerámiatermékek népszerűsítése. A felek közös erővel lépéseket tesznek a kerámiakultúra, a kerámiaművészet támogatása, az ehhez kapcsolódó turizmus élénkítése, a keramikusoktatás megerősítése és a gazdaságfejlesztés ösztönzése érdekében.

A települések az együttműködés keretében közös fejlesztéseket valósíthatnak meg, programokat dolgoznak ki a kihalással fenyegetett termékek és előállítási módszerek védelmére, ösztönzik olyan termékek előállítását és használatát, amelyek gyártása természetes eljárásokkal történik, de a tervek között szerepel egy minden évben megrendezésre kerülő, közös kiállítás is.

A valós fejlődés megalapozása érdekében a szövetség a teljes kerámiaszektort bevonja tevékenységébe, így a helyi önkormányzatok szoros együttműködésben dolgoznak kerámiaipari szereplőkkel, testületekkel, alapítványokkal, különböző nonprofit intézményekkel, valamint mindazon szervezetekkel, amelyek érdekeltek a kerámiaszektor fejlesztésében és a regionális fejlődés elősegítésében.

Európában jelenleg négy országban működik nemzeti szövetség: Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, valamint Romániában, a szövetségek tagjai a hagyományos, történelmi múlttal rendelkező kerámiavárosok. A négy európai szövetség korábban létrehozta az Európai Kerámiavárosok Csoportosulását, annak érdekében, hogy a határon átnyúló együttműködés keretében még hatékonyabban tudják szervezni tevékenységeiket. Immár Magyarország is csatlakozhat ehhez a szervezethez.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés