Pécs kedvenc zenekara is Beethovent ünnepli

2020-ban az egész világ Beethoven születésének 250 éves jubileumát ünnepli. A Pannon Filharmonikusoknál a Kínai Filharmonikus Zenekar nyitja január 13-án a Kodály Központban a jeles év programjainak sorát. 

A Beethoven év programjainak sora a Kínai Filharmonikus Zenekar vendégjátékával veszi kezdetét január 13-án a Kodály Központban. Kína egyik legifjabb és legdinamikusabb szimfonikus együttese a Pannon Filharmonikusok meghívására érkezik városunkba.

A hangversenyen a kivételesen tehetséges ifjú kínai zongoracsillag, Serena Wang Beethoven C-dúr zongoraversenyét játssza el, és az est során Guo Wenjing bambuszfuvola-versenye is felcsendül, melynek különleges hangszerét Wei Sijun szólaltatja meg.

A keleti kultúra iránt érdeklődőket a koncert előtt a kínai Boldog Tavasz Ünnep kapcsán 17 órától kínai kézműves foglalkozás is várja a Kodály Központban a pécsi Konfuciusz Intézet szervezésében, ahol kipróbálhatják a lámpakészítést, a kalligráfiát, a kínai csomózást, papírtányérfestést vagy a szilvafa virágának festését tintafújással.

Nem kell sokat várni, hogy a következő Beethoven mű felcsendüljön a Kodály Központban, hiszen január 18-án a Hősök című hangversenyen a zeneszerző III. (Eroica) szimfónia című darabja lesz hallható a Pannon Filharmonikusok előadásában Gilbert Varga vezényletével.

Pécs kedvenc zenekara továbbá hosszú évek óta rendszeres fellépője a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar maratonsorozatának. A február 2-i esemény Vass András állandó karmester vezetésével ugyancsak Beethoven műveit, a III. Leonóra nyitányt és a gyönyörű VIII. szimfóniát játssza el a közönségnek a Pannon Filharmonikusok.

Az együttes Művészbejáró néven futó kamarasorozatának előadásain ebben az évadban a zenekar Astor Piazzolla Négy évszak Buenos Airesben művéből hoz el egyet-egyet a közönségnek. Természetesen Beethoven sem maradhat ki itt sem a sorból, akitől március 19-én Esz-dúr szeptett I. tételét adják elő a PFZ zenészei.

A Játsszunk együtt Beethovent! program érdekessége, hogy a megszokott széksorok helyett a bálteremmé alakított Kodály Központban, körasztalok mellett, egy pohár frissítővel a kezükben is élvezheti a közönség a zenekar játékát.

A tavaszi előadáson azonban a zenészek sorában is kipróbálhatják magukat a PTE vállalkozó kedvű magyar és angol nyelvű diákjai és oktatói. A jelentkezőkből, akik három Beethoven mű közül választhatnak, meghallgatás során választják ki azokat, akik színpadra lépnek. Április 1-jén tehát az Egmont-nyitány, a VII. szimfónia II. tétele és a VIII. szimfónia II. tétele fog így elhangzani.

Rajnai Martin fiatal dirigens már most kiemelkedik pályatársai közül, melyet igazol, hogy 2018-ban Junior Prima Díjjal is kitüntették. Diplomahangversenyén, június 16-án a Zeneakadémián a Pannon Filharmonikusokat vezényli, mely során Bartók Béla és Liszt Ferenc egy-egy műve mellett Beethoven III. Esz-dúr, (Eroica) szimfóniája került be a műsorba.

A 2020-as Beethoven év programjainak sora természetesen itt nem ér véget, azonban, hogy milyen művekkel készül még a Pannon Filharmonikusok, arra csak tavasszal, az új évad műsorának megjelenésekor derül fény.

Hirdetés