Pécs lesz a Fesztiválok fesztiváljának a központja

Pécs lesz a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 25 éves születésnapja alkalmából október 7-én országszerte megrendezendő Fesztiválok fesztiválja elnevezésű programsorozat központi helyszíne. A baranyai megyeszékhelyen az alkalomból családi fesztivált és gálát rendeznek.

A pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZsÖK) közleménye kiemelte, hogy az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma szervezésében a grémium által 2016-ban támogatott 25 fesztivál mutatkozik be az ország 20 „fesztiváltelepülésén”. Az országos megmozdulás központi rendezvénye a pécsi Zsolnay-negyedben zajló egész napos, ingyenes, csaknem 40 programból álló kavalkád lesz.

A legkedveltebb pécsi fesztiválokat mutatja be a Fesztimázs című kiállítás az E78-ban található Kemence Galériában. A fesztivál alatt is látogatható az m21 Galériában a Támogatott művek az iparművészetben elnevezésű tárlat, amely válogatás az NKA magalapítása óta eltelt 25 év támogatott projektjeiből.

A Zsolnay-negyed Pirogránit udvarán délelőtt 10 órától a többi között játszóház, kézműves foglalkozás, nagyméretű építőkockák és buborékágyú várja a családokat, illetve a magyar népdalkincsekből merítő ritmus- és dallamhangszerekkel kísért közös éneklést is tartanak.
Az E78 Koncertterem előtti téren interaktív fényfestményekkel és fényjátékokkal készülnek, Papp Norbert élő homokanimációs előadást, a Besh o droM zenekar interaktív mesejátékot, a Talamba Ütőegyüttes pedig hangszerbemutatót tart.

Az Armel Opera Fesztivál szervezésében Conduct me! címmel a Pannon Filharmonikusok zenekar közreműködésével, „egy rövid karmesteri gyorstalpalót követően bárki kipróbálhatja, milyen az operairodalom legnagyobb klasszikusait játszó nagyzenekart vezényelni” – áll az összegzésben. Az esti gálán a Pécsi Harsona Együttes a Talamba közreműködésével bemutatja Márta István erre az alkalomra készített ENKÁA című fanfárját és élőben kapcsolják a Nyugat-kanadai Magyar Néptánc Fesztivált – írta a ZSÖK.
Mint beszámoltak róla, a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat száz gyermekgondozottja is részt vesz a pécsi rendezvényen.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés