Pécs nemzetiségi fiataljait várja a Pécsi Ifjúsági Nemzetiségi Csoport!

A Pécsi Ifjúsági Nemzetiségi Csoport (PINCS) azzal a céllal jött létre, hogy a Pécsett élő nemzetiségi fiatalokat közös munkára, összefogásra biztassa közös programok szervezésével. További céljuk a már meglévő szervezetekkel való összedolgozás, a nemzetiségi identitás erősítése, illetve a többségi társadalom figyelmének felhívása kultúrájukra és egymás nemzetiségének megismerése.

A legutóbbi népszámlálás adatai szerint a dél-dunántúli régióban közel 100 ezren, a
teljes népesség közel 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a 13 hazai nemzetiség valamelyikéhez tartozik. Az országos hányadnál ez majdnem 5 százalékkal magasabb érték.

Az ország hét régiója közül a Dél-Dunántúlon volt a legmagasabb a hazai nemzetiséghez tartozók népességen belüli részaránya, és az ország megyéi közül Baranyában vallották magukat a legnagyobb arányban valamely hazai nemzetiséghez tartozónak.

A városban sok nemzetiségi egyesület működik, de kevés példa van az összes helyi kisebbség összefogására. Hári József pécsi nemzetiségi tanácsnok tavaly szeptemberben kereste meg ötletével a városban működő kilenc nemzetiségi önkormányzatot, hogy egy ifjúsági csoportot hozzanak létre, ami felpezsdítheti a pécsi nemzetiségi programfelhozatalt.

A horvát, a német, a roma, a ruszin, a lengyel, a szerb, a görög, a bolgár és az örmény nemzetiségi önkormányzatok mind meghívást kaptak az alakuló gyűlésre, és végül horvát, német, bolgár, ruszin, roma és lengyel képviselettel meg is alakult a csoport, mely jelenleg nem bejegyzett formában működik egyelőre.

Az ötletelés már elindult, a tagok nemsokára a rendezvények szervezésébe is belekezdenek és a PINCS természetesen várja további nemzetiségi fiatalok jelentkezését, akik szívesen részt vennének munkájukban.

Hirdetés